Japan i Španjolska potvrdili prve slučajeve zaraze omikron-varijantom

30.11.2021.

09:25

Autor: Hina/HRT

Prvi slučaj zaraze omikronom u Japanu

Prvi slučaj zaraze omikronom u Japanu

Foto: Nino Qasoshvili / Shutterstock

Prvi slučajevi zaraze omikron-varijatnom koronavirusa potvrđeni su u Japanu, Španjolskoj i Nizozemskoj.

Muškarac u tridesetim godinama prethodno je bio pozitivan na testu na koronavirus u zračnoj luci, rekao je novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno.


Pacijent je zadržan u medicinskoj ustanovi i vlada je utvrdila s kim je bio u kontaktu, rekao je Matsuno, ne želeći otkriti njegovo državljanstvo.


Japan je u utorak zatvorio granicu za strance na najmanje mjesec dana, što je jedna od najstrožih mjera u svijetu, kako bi se spriječio ulazak omikrona, koji je nedavno otkriven u Južnoj Africi.


Svjetska zdravstvena organizacija omikron je ocijenila "varijantom koja zabrinjava".


Španjolska potvrdila prvi slučaj omikron-varijante

Španjolska je u utorak potvrdila prvi slučaj zaraze omikron-varijantom koronavirusa kod 51-godišnjeg muškarca koji je iz Južne Afrike doputovao preko Amsterdama u Madrid.


Muškarac ima blage simptome bolesti te je u izolaciji kako ne bi proširio zarazu.

Mikrobiološka služba bolnice Gregorio Maraon u Madridu potvrdila je kod njega prisutnost varijante B.1.1.529 virusa koji predstavlja "velik broj mutacija", a koji je prvi put identificiran u Južnoj Africi.

- Ovo je ono što znamo o tom virusu: Zove se omikron i sadržava više od 30 mutacija, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

Putniku je u nedjelju po slijetanju u madridsku zračnu luku napravljen brzi test koji je pokazao da je pozitivan na koronavirus. Zdravstvena služba sada kontaktira s osobama s kojima je možda bio u doticaju tijekom leta iz Amsterdama.

Španjolska traži negativan rezultat testa kod svih putnika koji dolaze iz Južne Afrike te još šest afričkih država koje su ocijenjene kao područja visokog rizika.

U Kataloniji se istovremeno proučavaju dva moguća slučaja zaraze omikron-varijantom kod dva putnika koja su po slijetanju u zračnu luku El Prat u Barceloni bila pozitivna na koronavirus. Oni su doputovali iz Južne Afriek preko Njemačke.

Omikron otkriven u Nizozemskoj prije letova iz Južne Afrike

Varijanta omikron otkrivena je u Nizozemskoj prije dolaska letova iz Južne Afrike prošli tjedan, rekli su nizozemski zdravstveni dužnosnici u utorak.

Najmanje 14 osoba pozitivnih na omikron stiglo je iz Johannesburga i Capetowna u amsterdamsku zračnu luku Schiphol 26. studenog, objavio je Nacionalni institut za zdravlje (RIVM).

- No, pronašli smo varijantu omikron u dva testna uzorka od 19. i 23. studenog, naveo je RIVM. "Nije još razjašnjeno jesu li te osobe posjetile Južnu Afriku, dodaju.

Otkriće omikrona zabrinulo je svijet i strahuje se da postojeća cjepiva nisu učinkovita protiv nove varijante, što bi moglo produljiti pandemiju COVID-a koja traje već gotovo dvije godine.

Šezdesetak putnika od njih više od 600 na letovima iz Južne Afrike pozitivno je na koronavirus. U karanteni su od prošlog petka.

Nizozemske vlasti također nastoje kontaktirati i testirati oko 5000 putnika koji su doputovali iz Južne Afrike, Bocvane, Svazija, Lesota, Mozambika, Namibije i Zimbabvea.

U Nizozemskoj su u nedjelju stupile na snagu strože mjere protiv COVID-a kako bi se suzbilo širenje, u svjetlu rekordnog broja zaraza kojih je oko 20.000 dnevno te kako bi se ublažio pritisak na bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!