Japan smatra da saveznici moraju imati jedinstven pristup prema Kini

13.01.2023.

22:54

Autor: Hina/HRT/V.G.

 Fumio Kishida i Joe Biden

Fumio Kishida i Joe Biden

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Japan, Sjedinjene Države i Europa moraju imati jedinstven pristup prema Kini, rekao je japanski premijer Fumio Kishida u petak u Washingtonu, tijekom posjeta koji ima za cilj jačanje savezništva Japana i SAD-a nasuprot sve većim izazovima iz Kine.

Kishida je u govoru na Školi naprednih međunarodnih studija Sveučilišta Johns Hopkins rekao da je Kina glavni izazov i za Japan i za SAD.

- Apsolutno je ključno da Japan, Sjedinjene Države i Europa budu jedinstveni u upravljanju svojim odnosima s Kinom, rekao je.

Kishida se ranije u Bijeloj kući sastao s predsjednikom Joem Bidenom koji je rekao da je SAD i dalje snažno predan savezništvu s Japanom i pohvalio povijesne obrambene reforme koje je Tokio najavio prošli mjesec.

SAD i Japan ponovili su u petak važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i upozorili da Rusija ne smije koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Dvije nacije spomenule su i provokacije Sjeverne Koreje u zajedničkoj izjavi koju je objavila Bijela kuća.

- Snažno se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima mijenjanja statusa quo silom ili prisilom, bilo gdje u svijetu, navodi se u izjavi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!