Japan tvrdi da u ribama u vodama kod Fukushime nema radioaktivnosti

26.08.2023.

12:22

Autor: T.V./HRT/Hina

Nuklearna centrala Fukushima

Nuklearna centrala Fukushima

Foto: Kyodo / REUTERS

Japanske agencije za ribarenje u subotu su priopćile da ribe testirane u vodama kod razorene nuklearne centrale Fukushime nisu sadržavale vidljive razine tricija, radioaktivnog izotopa, prenosi novinska agencija Kyodo.

Japan je u četvrtak počeo ispuštati u ocean preko milijun tona tretirane radioaktivne vode koja je do sada bila uskladištena u nuklearki sjeverno od Tokija i koja se uglavnom koristila za hlađenje reaktora uništenih u tsunamiju u ožujku 2011.

Kontaminirana voda je tretirana ALPS metodom kroz sistem filtracije koji je uklonio većinu radioaktivnog materijala. Međutim, ne postoji praktičan način da se ukloni tricij.

Tvrtka Tokyo Electric Power (TEPCO), koja upravlja elektranom, suočila se s bijesom ribara i aktivista u Japanu nakon što je počela ispuštati tretiranu radioaktivnu vodu u Tihi ocean.

Zbog tog poteza alarmirani su i potrošači u susjednim zemljama, a Kina je smjesta zabranil uvoz japanskih plodova mora.

Rezultati testiranja riba će se objavljivati na dnevnoj bazi, a TEPCO tvrdi da morska voda u blizini nuklearke sadrži manje od 10 bekerela tricija po litri, ispod samonametnute granice od 700 bekerela i daleko ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za pitku vodu koja iznosi 10.000 bekerela po litri. Bekerel je mjerna jedinica za radioaktivnost.

U četvrtak je TEPCO rekao da voda sadrži oko 63 bekerela tricija po litri.

Agencije za ribarenje nisu se odazvale pozivima Reutersa za komentar.

- Kupci se ne bi trebali brinuti. Znamo proces dobivanja soli iz mora. Najprije se pročišćava te se uklanjaju sve nečistoće, pa i radioaktivne supstancije. Tek nakon toga sol se kristalizira, ustvrdio je Vicki Fong, profesor na Institutu za tehnologiju u Hong Kongu.

video thumb

Nakon duge rasprave, vlada premijera Fumia Kishide u utorak je odlučila da će dozvoliti ispuštanje više od 1,3 milijuna tona zagađene vode u ocean iz Fukushime. Radi se o količini dovoljnoj da se napuni 500 olimpijskih bazena, a vlada se donijela takvu odluku jer TEPCO više nije imao prostora za skladištenje.

Također, tvrtka je za skladištenje imala troškove od skoro milijardu dolara godišnje.

Prvo ispuštanje vode volumena 7800 kubnih metara, što otprilike odgovara trima olimpijskim bazenima, koje je počelo u četvrtak odvijat će se tijekom 17 dana.

Iako TEPCO tvrdi da se količina svih radioaktivnih materijala u vodi može smanjiti na dopuštenu razinu, brojni znanstvenici upozoravaju da nisu poznati dugoročni štetni učinci ispuštanja velikih količina radioaktivne vode na morski svijet.

Postupak ispuštanja vode sve zagađene vode trajati će 30-ak godina.

Nesreća u Fukushimi dogodila se 11. ožujka 2011. nakon snažnog potresa magnitude 9 po Richteru i tsunamija koji je uslijedio. U procjeni štetnosti su sudjelovali stručnjaci iz 11 zemalja, uključujući i stručnjake iz Južne Koreje te SAD-a i Kine.

Južnokorejska oporba je kritizirala vladu zbog pristajanja na taj plan i smatra da je taj slučaj trebala iznijeti pred Međunarodnim sudom za pravo mora.

Kineski stručnjak koji je sudjelovao u procjeni u srpnju je rekao da je razočaran brzopletim izvješćem te da će se Peking i dalje suprotstavljati tom planu.

Također, iako je Južna Koreja dala svoj pristanak za ispuštanje te vode u ocean, zabrana uvoza hrane i plodova mora iz regije u kojoj se nalazi Fukushima i dalje ostaje na snazi.

Glasnogovornik kineske službe za nuklearnu sigurnost je u četvrtak nazvao japansku vladu "krajnje sebičnom i neodgovornom pri nasilnom započinjanju ispuštanja ... čime vlastite sebične interese stavlja iznad dobrobiti za cijelo čovječanstvo"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!