Japan razmatra raspoređivanje projektila dugog dometa zbog Kine

21.08.2022.

08:49

Autor: T.V./HRT/Hina

ILustracija

ILustracija

Foto: - / Shutterstock

Japan razmatra raspoređivanje 1000 krstarećih projektila dugog dometa kako bi ojačao svoju sposobnost protunapada protiv Kine, izvijestio je u nedjelju list Yomiuri.

Postojeće oružje modificiralo bi se kako bi mu se povećao domet sa 100 na 1000 kilometara, piše dnevnik pozivajući se na vladine izvore.

Oružje, koje bi lansirali brodovi ili zrakoplovi, bilo bi stacionirano uglavnom oko južnih otoka Nansei i moglo bi dosegnuti obalna područja Sjeverne Koreje i Kine, rekao je Yomiuri.

Japan, koji u skladu sa svojim poslijeratnim ustavom kojim se odriče rata vojsku smije koristiti samo za samoobranu, proteklih godina povećao je svoje vojne izdatke i zauzeo odlučniju strategiju.

Ali suzdržao se od raspoređivanja projektila dugog dometa, u okviru svojih ograničenja oružja koja mogu pogoditi mete na stranom tlu.

Regionalne napetosti porasle su ovaj mjesec nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi samoupravnom Tajvanu na koji Kina polaže pravo.

Peking je lansirao projektile blizu Tajvana i u ekskluzivnu gospodarsku zonu Japana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!