Je li povlačenje Ukrajinaca na istoku jedina njihova opcija?

19:24 / 23.06.2022.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Micanje projektila u Harkivu

Micanje projektila u Harkivu

Foto: Leah Millis / REUTERS

Rusija jača napade na Donbas. Zauzeli su dva naselja južno od grada Lisičanska. Ukrajinske vlasti upozorile su da će se njihova vojska možda morati povući iz tog grada na prvoj liniji obrane kako bi izbjegla opkoljavanje.

Padaju neki od posljednjih, strateški važnih ukrajinskih džepova otpora u Donbasu. Rusi stišću obruč oko Lisičanska, osvojili su još dva naselja južno od grada. Guverner Luhanske regije najavljuje moguće povlačenje ukrajinskih branitelja, kako ne bi ostali opkoljeni.

- Cilj okupatora je nepromijenjen - žele uništiti cijeli Donbas korak po korak. Lisičansk, Slovjansk ili Kramatorsk žele potpuno uništiti i pretvoriti ih u Mariupolj. Zato neprestano i iznova naglašavamo nužnost ubrzavanja isporuke oružja Ukrajini, istaknuo je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U Lisičansku je od prijeratnih sto tisuća stanovnika ostalo njih najviše osam tisuća. Volonteri već dva mjeseca neumorno pomažu civilima s prve linije bojišta da izbjegnu na sigurno.

- Ovdje slijede višetjedne ili višemjesečne ulične borbe. Preostali civili ne bi trebali ostati, ali hoće. Mnogi od njih će umrijeti. Oni koji prežive, godinama će živjeti u groznom okruženju, ističe volonter Anton Jaremčuk.

- Shvaćamo da ovdje neće biti sretnog završetka. Nakon što je jučer granata pala tik do našeg dvorišta, izgubili smo svaku nadu da ćemo se spasiti sami, kaže stanovnica Lisičanska Katja.

Rusko ministarstvo obrane šalje u svijet snimku Volge, oklopljenog i teško naoružanog vlaka. Takvi su vlakovi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće služili brzom premještanju velikih količina oružja, a kako bi se utvrdili strateški gradovi.

Crvena armija imala je velik broj njih na početku Drugog svjetskog rata, Rusija ih je vratila u život u drugom čečenskom ratu. Sada pomažu u dovođenju pojačanja na istočnu ukrajinsku bojišnicu.

- Visokoprecizno oružje ruskih zrakoplovnih snaga uništilo je 49 spremnika s gorivom za ukrajinsku vojsku u regiji Mikolajiva. Kao i 50 raketnih sustava s višestrukim lansiranjem, smještenih u hangarima s borbenim vozilima, uključujući i one proizvedene u inozemstvu, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Turska se uz pomoć UN-a nudi kao posrednik u deblokadi više od 20 milijuna tona ukrajinskog žita, koje je Putin pretvorio u ubojito oružje, a svijet u taoca prehrambene krize. U Ankari je stoga šefica diplomacije Velike Britanije, koja Rusiji uvodi nove sankcije.

- Kriza sa žitaricama goruće je pitanje i treba ga riješiti u sljedećih mjesec dana, inače bismo mogli svjedočiti pogubnim posljedicama. Jasno je da moramo zaštititi ukrajinske luke, mora postojati siguran prolaz za komercijalne brodove, govori britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Na prvom (virtualnom) summitu zemalja BRICS-a od početka rata u Ukrajini, vladar Kremlja krivce za trenutačnu globalnu ekonomsku krizu i divljanje inflacije vidi u lošim makroekonomskim politikama i sebičnosti onih zemalja koje se koriste financijskim mehanizmima kako bi okrivile druge diljem svijeta za vlastite podbačaje.

- Autoritet i globalni utjecaj zemalja BRICS-a raste svake godine. To je očekivano budući da je naš savez poznat po golemom političkom, ekonomskom, znanstvenom i društvenom potencijalu. Imamo sve mogućnosti za učinkovitu suradnju i razvoj globalne stabilnosti i sigurnosti, održivog rasta i blagostanja, rekao je Vladimir Putin

Kineski predsjednik Xi pozvao je, pak, iz Pekinga Rusiju, Indiju, Brazil i Južnoafričku Republiku da se suprotstave jednostranim sankcijama i hladnoratovskom mentalitetu, te preuzmu svoju odgovornost u svijetu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!