Sve teža situacija u Donbasu

07:21 / 23.06.2022.

Autor: Jelena Perleta/Vijesti/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Oleksandr Ratushniak / Reuters

Sve teža situacija za ukrajinske branitelje u Donbasu. Guverner regije Luhansk kaže da će se ukrajinska vojska možda morati povući iz Lisičanska na prvoj liniji obrane kako bi izbjegla opkoljavanje nakon što je ruska vojska zauzela dva naselja južno od toga grada. U Lisičansku je prije rata živjelo 100.000 stanovnika, a sada ih je ostalo samo oko osam tisuća. 

Pogledajte prilog Jelene Perlete o situaciji u Ukrajini:


Razvoj događaja pratite iz minute u minutu: 

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU

Počinje prvo suđenje u Ukrajini ruskom vojniku optuženom za silovanje

Ukrajinske snage će se moguće povući iz Lisičanska da izbjegnu opkoljavanje

Britanija: Rusija vrši dodatni pritisak oko Lisičanka

Rat u Ukrajini traje već četiri mjeseca. Oči Kijeva sada su posebno usmjerene prema Bruxellesu. Prekretnica na njezinu europskom putu bit će dobivanje statusa kandidatkinje, što se očekuje.

- Kao zemlja kandidatkinja, imamo pristup strukturnim fondovima Europske unije. Oni su apsolutno nemjerljivi sa sredstvima koja smo imali prije i potpuno će biti usmjereni na obnovu Ukrajine i izgradnju održivog konkurentnog gospodarstva, rekla je Olha Stefanichina, potpredsjednica ukrajinske Vlade za Eu i euroatlanstske integracije.

Na terenu i dalje nesmiljeni napadi ruskih snaga. Pojačani su udari na područje Donbasa.

- Masovni zračni i topnički napadi u Donbasu. Okupatorov cilj je nepromijenjen, žele korak po korak uništiti cijeli Donbas. Cijeli. Lisičansk, Slovjansk, Kramatorsk - svaki grad tako da sve bude poput Mariupolja. Potpuno uništeno. Zato uvijek iznova naglašavamo važnost brže isporuke oružja Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, poručivši da je brža obrana zemlje nacionalni cilj.

Istodobno britanska vojna obavještajna služba vjeruje da bi rusko napredovanje u Ukrajini sljedećih nekoliko mjeseci mogao usporiti manjak resursa.

A dok rat traje, brojni volonteri pokušavaju na području Donbasa izbaviti one najugroženije i prevesti ljude na sigurnija područja.

Sve je napetije na Baltiku. Estonsko ministarstvo obrane priopćilo je da Rusija simulira raketne napade te da je prijetnja za njihovu zemlju - sada najveća u povijesti.

Istodobno - Moskva i dalje prijeti Litvi koja je zabranila tranzit ruske robe preko svog teritorija u Kalinjingrad - najzapadniji ruski teritorij na području Baltika. Iz Kremlja je znakovito poručeno da ruski odgovor neće biti isključivo diplomatski. U vrtlogu rata u Ukrajini prvi čovjek Međunarodne agencije za energiju poručuje kako se Europska unija mora odmah pripremiti za mogući prekid dostave plina iz Rusije ove zime.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!