08:24 / 19.02.2020.

Autor: HINA/HRT

Jedan Hrvat napustio Diamond Princess, pet ih zasad ostaje

Foto: KV/Reuters

Foto: KV/Reuters

Foto: - / REUTERS

Putnici s kruzera Diamond Princess na kojem je utvrđeno 540 slučajeva zaraze koronavirusom počeli su napuštati brod, nakon 14 dana karantene u japanskoj luci Yokohama.
Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u srijedu da će jedan državljanin Hrvatske, za kojeg je utvrđeno da nema koronavirus, biti pušten s kruzera u luci Jokohama u Japanu, u kojem se u karanteni nalaze i osobe za koje je ustanovljeno da imaju taj virus.

-
Dobili smo iz Ministarstava vanjskih poslova informaciju da se jedan hrvatski državljanin otpušta s tog broda. On je prošao proceduru japanskih zdravstvenih vlasti i dobio je ono što je ekvivalent o prestanku zdravstvenog nadzora u Hrvatskoj, dakle potvrdu da je u ovom trenutku zdrav, rekao je Vili Beroš novinarima u Splitu, gdje je nazočio obilježavanju Dana splitskog KBC-a.

Beroš je objasnio da taj državljanin Hrvatske može nastaviti putovati, ali će pri dolasku u Hrvatsku morati ponovo proći proceduru.

- S obzirom da dolazi iz područja koje je označeno kao područje veće pripravnosti, on će također dobiti zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana. To je redovna procedura i nema izvanrednih zbivanja u njegovom slučaju, kazao je Beroš.

Na upit postoji li mogućnost da se u Hrvatskoj uvede upotreba termalnih kamera, koje evidentiraju povišenu temperaturu putnika pri izlasku iz zrakoplova, što je i simptom mogućeg koronavirusa, Beroš je rekao kako se o tome razgovaralo, ali je stručno stajalište da te kamere nisu učinkovite.

- Epidemiološko je stručno stajalište da one nisu učinkovite, i to iz nekoliko razloga. Jedan je taj što može netko doći u tih 14 dana potrebnih za zdravstveni nadzor, a da nema temperaturu. Drugi je razlog je što je sezona gripe, prema tome ima bolesnika oboljelih od drugih bolesti, rekao je Beroš.

Jedan Hrvat napustio Diamond Princess, pet ih zasad ostaje Hrvatski državljanin koji je kao putnik boravio na kruzeru Diamond Princess u srijedu je napustio brod, a još ih petero, koji su članovi posade, zasad ondje ostaje, doznaje se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Putnici s kruzera Diamond Princess na kojem je utvrđeno 540 slučajeva zaraze koronavirusom počeli su u srijedu napuštati brod, nakon 14 dana karantene u japanskoj luci Yokohami.

Sukladno odluci japanskih vlasti, brod prvi napuštaju putnici koji su zadovoljili kriterije, a tek potom članovi posade, rečeno je u MVEP-u. Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da bi se tijekom dana trebalo iskrcati oko 500 putnika koji nemaju nikakve simptome zaraze koronavirusom, testovi su im bili negativni i nisu imali nikakve kontakte sa zaraženima.

- Hrvatski državljanin koji je kao putnik boravio na kruzeru Diamond Princess danas je napustio brod, smatra se zdravim i nema ograničenja u kretanju, navodi MVEP.

- Ostalih pet hrvatskih državljana koji su na brodu kao članovi posade nastavljaju boravak u izolaciji na brodu, zajedno s ostalim članovima posade iako nemaju simptome bolesti.

MVEP dodaje da je veleposlanstvo RH u Japanu u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima te da i dalje stoji na raspolaganju za svu konzularnu i drugu pomoć.

Za preko 3700 putnika iz 56 zemalja koliko ih je bilo na brodu putovanje se pretvorilo u košmar, između straha da će se zaraziti koronavirusom i dosade u kabinama, nekima u potpunosti bez prozora.

Desetak novih slučajeva svaki dan stavilo je pod znak pitanja efikasnost upravljanja krizom na brodu.

U Sloveniji do kraja tjedna očekuju putnike s kruzera Diamond Princess

Slovenski putnici s kruzera Diamond Princess trebali bi iz Japana u Europu prebačeni do kraja tjedna, zajedno s putnicima iz Njemačke, Hrvatske, Rumunjske i Grčke, javljaju u srijedu slovenski mediji.

Kako  je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, zajednički transport putnika, koji su do sada na kruzeru bili u karanteni zbog novog koronavirusa, dogovorilo je više članica EU-a, a glavna partnerica u organizaciji leta prema Europi je Italija.

Do organiziranja takvog zajedničkog leta je došlo jer prethodno nije postignut dogovor s  komercijalnim aviokompanijama.

Na kruzeru je šest putnika iz Slovenije, tri bračna para bez djece. Kako prenose slovenski mediji, danas je  s broda počeo proces iskrcavanja putnika koji imaju potvrdu s negativnim nalazom sumnje na koronavirus.

Po zadnjim podacima, navodno je test kod dvoje Slovenaca bio s negativnim ishodom, dok za preostalo četvoro podataka još nema.

Japanske su vlasti jučer objavile da su testirani svi putnici, ali se za neke čekaju nalazi, pa bi se svi putnici s broda trebali iskrcati, kako se pretpostavlja, do četvrtka.

- Putnici koji ispunjavaju uvjete trebali bi napustiti brod. Očekujemo da će ga napustiti nekoliko stotina ljudi dnevno u tri dana, kaže Yoshihiko Suga, glavni tajnik japanske vlade.

Sukladno odluci japanskih vlasti, brod prvi napuštaju putnici koji su zadovoljili kriterije, a tek potom članovi posade.

Prva evakuacija obavljena je u nedjelju kada je tristotinjak Amerikanaca prebačeno u zemlju, a sada se i druge države spremaju prebacivati svoje građane te ih uglavnom staviti u dodatnu 14-odnevnu karantenu kada stignu u zemlju.

Što se tiče posade oni će ostati još četrnaest dana na brodu nakon što posljednji putnik napusti kruzer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!