Jill Biden posjetila Ukrajinu i sastala se Olenom Zelenski

08.05.2022.

17:32

Autor: HRT/Hina

Jill Biden u posjetu Ukrajini

Jill Biden u posjetu Ukrajini

Foto: Twitter / @FLOTUS

Američka prva dama Jill Biden u nedjelju je stigla u nenajavljeni kratki posjet Ukrajini, objavio je njezin glasnogovornik, te se u školi blizu slovačke granice susrela sa suprugom ukrajinskog predsjednika Olenom Zelenskom. Škola je postala sklonište za 163 Ukrajinaca koji su napustili svoje domove, a među njima je 47 djece.

- Željela sam doći na Majčin dan. Smatrala sam važnim pokazati ukrajinskom narodu da ovaj rat mora prestati, da je taj rat brutalan i da narod Sjedinjenih Država stoji uz ukrajinski, poručila je Jill Biden.

Supruga Joea Bidena ovaj je tjedan posjetila Slovačku gdje se sastala s obiteljima ukrajinskih izbjeglica. Njezin kratki izlet u Ukrajinu čuvan je u tajnosti do posljednjeg trenutka.

Jill Biden i Olena Zelenska rukovale su se, a prva dama Sjedinjenih Država darovala je buket cvijeća supruzi ukrajinskog predsjednika, Bio je to prvo javno pojavljivanje Olene Zelenske od početka ruske agresije 24. veljače, rekao je američki dužnosnik. Isti je izvor rekao da su zadnjih tjedana dvije prve dame razmjenjivale pisma.

- Ponajprije, zahvaljujem vam za ovaj vro hrabar čin. Osjećamo vašu potporu i osjećamo svi vodstvo američkog predsjednika, no ističemo da je Majčin dan vrlo simboličan za nas jer osjećamo i vašu ljubav i podršku na ovaj tako važan dan, rekla je Zelenska.

Sastanak je trajao oko sat vremena a zatim su se susrele s djecom izbjeglica te je Jill Biden otputovala natrag u Slovačku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!