13:03 / 08.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Jill Biden sastala se u Slovačkoj s ukrajinskim izbjeglicama i volonterima

Jill Biden u Slovačkoj

Jill Biden u Slovačkoj

Foto: Susan Walsh / Pool via REUTERS

Prva dama Sjedinjenih Država Jill Biden u nedjelju se u istočnoj Slovačkoj sastala s ukrajinskim izbjeglicama, posljednjega dana svoje turneje po Rumunjskoj i Slovačkoj, u sklopu koje je posjetila američke vojnike koji su ondje raspoređeni te žene i djecu koji su pobjegli pred ruskom invazijom.

Biden je razgovarala s članovima izbjeglih obitelji, volonterima i radnicima lokalnih vlasti u izbjegličkom centru u istočnome slovačkom gradu Košicama, jednoj od glavnih tranzitnih točaka za više od 400.000 ukrajinskih izbjeglica koje su prešle granicu sa Slovačkom od početka ruske invazije 24. veljače.


Prema podacima UN-a, iz Ukrajine je, otkako je Rusija započela, kako njezin predsjednik kaže "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, dosad ukupno pobjeglo oko 5,8 milijuna ljudi.


- Kad je počeo rat, shvatili smo da nigdje u Ukrajini nismo sigurni, rekla je u kratkome razgovoru s Biden Viktoria Kutocha, učiteljica koja je pobjegla iz zapadnog ukrajinskog grada Uzgoroda sa svojom sedmogodišnjom kćeri.


Jill Biden ju je upitala kako je djeci objasnila rat.


- To je veoma teško objasniti. Rekla sam im da je rat i da im ga ne mogu objasniti jer ni sama ne znam, odgovorila je Kutocha, a američka prva dama potom je zagrlila majku i njezinu kćer. 


Jill Biden, koja predaje engleski i pisanje na koledžu u Virginiji, posjetila je i lokalnu školu koju pohađaju izbjeglička djeca.


Srca američkih ljudi su uz majke Ukrajine, rekla je poželjevši svim ženama škole sretan Majčin dan.


Ona bi trebala posjetiti i Vysne Nemecke, glavni prijelaz na 98 km dugačkoj slovačkoj granici s Ukrajinom.


Prva dva od četiri dana turneje po Europi Jill Biden provela je u Rumunjskoj, a regiju će napustiti u ponedjeljak.


Većina izbjeglica koje su pred ratom pobjegle u Slovačku otputovala je u druge zemlje, no u Slovačkoj ih se zadržalo više od 74.000. Svi su dobili status privremeno zaštićenih osoba u zemlji od 5,5 milijuna stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!