Joe i Jill Biden u Bijeloj kući dočekali prvu damu Ukrajine

19.07.2022.

Zadnja izmjena 21:53

Autor: V.G./HRT/Hina

Joe i Jill Biden u Bijeloj kući dočekali prvu damu Ukrajine

Joe i Jill Biden u Bijeloj kući dočekali prvu damu Ukrajine

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden, s cvijećem u ruci, i prva dama Jill Biden, dočekali su u utorak u Bijeloj kući prvu damu Ukrajine Olenu Zelensku, u posjetu uoči njezina obraćanja Kongresu u srijedu.

Supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zagrlila je Jill Biden i primila cvijeće od predsjednika, koji je dočekao njezino vozilo ispred Bijele kuće.

Poslije, dvije žene i delegacije dviju zemalja sjele su na razgovor u Plavoj sobi Bijele kuće.

Jill Biden u svibnju je iznenada posjetila Ukrajinu, na koju je Rusija izvršila invaziju 24. veljače, posjetivši prvu damu i školu u kojoj su bili smješteni raseljeni Ukrajinci.

Rusija svoje djelovanje u Ukrajini zove "specijalnom vojnom operacijom" kojom osigurava svoju sigurnost.

- Kad sam se vratila, jedna od stvari koje sam rekla je da ne možete otići u ratnu zonu i vratiti se i ne osjećati tugu i patnju ljudi, rekla je Jill Biden na početku njihova sastanka.

Rekla je da je razgovarala sa svojim timom da se pomogne u rješavanju problema mentalnog zdravlja za majke i djecu koje su pretrpjele zločine.

Zelenska bi se u srijedu trebala obratiti američkom Kongresu, najavila je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!