Kijev se nada da je rat na prekretnici

19.07.2022.

Zadnja izmjena 20:22

Autor: Kristina Pešić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Ruske snage i dalje bombardiraju gradove diljem Ukrajine. Kijev se nada da je rat na prekretnici te da je Moskva iscrpila svoje ofenzivne sposobnosti zauzimanjem nekoliko malih gradova na istoku. Ukrajinski parlament odobrio je prijedlog predsjednika Zelenskog da se smijene glavna tužiteljica i šef ukrajinske Službe sigurnosti.

Parlament je odobrio odluku dva dana nakon što je predsjednik Zelenski smijenio šefa sigurnosne službe i glavne tužiteljice zbog propusta u radu. Više od 60 zaposlenika njihovih službi navodno je radilo protiv Ukrajine na okupiranom teritoriju. Pokrenut je i 651 kazneni postupak zbog veleizdaje, a sad slijede i nove smjene.

- U tijeku je kadrovska revizija sigurnosne službe. Razmatra se pitanje otpuštanja 28 dužnosnika, s različitih razina, u različitim smjerovima. Ali na sličnim osnovama: nezadovoljavajući radni učinak, istaknuo je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Bez obzira na to što nisu uspjeli ući u trag izdajnicima u vlastitim redovima, iz SAD-a poručuju Ukrajini da i dalje može računati na njihovu pomoć.

- Razmjenjujemo obavještajne podatke s našim ukrajinskim kolegama, odnosno nastavljamo s tim aktivnostima. To je važan element pružanja pomoći našim ukrajinskim partnerima u njihovim obrambenim naporima, ističe glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Zapadno oružje i "pravovremeni dolazak" topništva većeg dometa kao što je američki sistem HIMARS, pomaže u promijeni situaciju na bojnom polju, kaže ukrajinska strana.

U međuvremenu, ruske snage nastavlju granatiranje diljem zemlje. U napadu na Kramatorsk, ubijena je najmanje jedna osoba, dok je u Odesi ranjeno šest osoba. Među njima i dijete. Ruska strana i dalje tvrdi da gađa samo vojne ciljeve.

- Ruske oružane snage nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Na području oko Bilenke, u regiji Odesi, visokoprecizno oružje uništilo je skladišta streljivom koje su isporučile Sjedinjene Države i europske zemlje, istaknuo je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Upravo je u crnomorskoj luci Odesi od početka ruske invazije blokirano gotovo 25 milijuna tona žitarica. Očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Tayyip Erdogan na sastanku u Teheranu, među ostalim, razgovarati i o izvozu ukrajinskog žita. Kao i da će Rusija, Ukrajina, Turska i UN ovaj tjedan potpisati sporazum o obnovi transporta iz Ukrajine preko Crnog mora.

- I Turci imaju velikih problema. Rat u Ukrajini teško je pogodio tursku ekonomiju i zato im je stalo da se pronađe rješenje koje bi i njima olakašalo situaciju, objašnjava politički analitičar Muhamed Malandi.

Iako podržava Ukrajinu i Turska je, među ostalim, ovisnik o ruskom plinu, a samo prošle godine iz Rusije je uvezla gotovo 70 posto pšenice. Putin se u Teheranu sastao i s iranskim predsjednikom Raisijem i to samo nekoliko dana nakon što je Joe Biden posjetio Izrael i Saudijsku Arabiju, šaljući poruku Zapadu da Moskva planira uspostavi bliže strateške veze s Iranom, Kinom i Indijom unatoč zapadnim sankcijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!