09:15 / 11.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Johnson: Napadi 11. rujna nisu nas podijelili

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Toby Melville / REUTERS

Napadi Al-Qa'ide na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. nisu uspjeli podijeliti one koji vjeruju u slobodu i demokraciju, rekao je britanski premijer Boris Johnson u videoporuci u povodu 20. godišnjice tog napada.

U tom je napadu 11. rujna ubijeno gotovo tri tisuće ljudi, među kojima više od 2600 u Svjetskom trgovačkom centru u New Yorku, nakon što su otmičari preuzeli kontrolu nad zrakoplovima i iskoristili ih za napad na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra i Pentagon, nedaleko od Washingtona. Među poginulima je i 67 britanskih državljana.

- Iako su teroristi nametnuli teret tuge i patnje, i dok prijetnja traje i danas, možemo sada nakon 20 godina reći da nisu uspjeli poljuljati naše vjerovanje u slobodu i demokraciju, naglasio je u videu Johnson, dodajući i da teroristi "nisu uspjeli razdvojiti naše narode, niti nas natjerati da napustimo svoje vrijednosti ili da živimo u trajnom strahu".

Ta će se Johnsonova videoporuka prikazati na događaju u londonskom Olimpijskom parku, gdje se nalazi i memorijalna skulptura izrađena od čelika sa srušenih tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

Johnson je godišnjicu 11. rujna povezao i s nedavnim povratkom talibanske vladavine u Afganistan nakon povlačenja američkih, britanskih i drugih snaga NATO-a.

- Nedavni događaji u Afganistanu samo jačaju našu odlučnost da se sjećamo onih koji su nam oduzeti, njegujemo preživjele i one koji i dalje tuguju te se čvrsto držimo našeg vjerovanja u slobodu i demokraciju, koja će uvijek nadvladati svakog neprijatelja, poručio je britanski premijer.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!