Johnson predstavio strategiju izlaska zemlje iz treće karantene

22.02.2021.

08:34

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik 3/HRT

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Geoff Pugh / REUTERS

Nakon što su uspjeli cijepiti polovinu stanovništva, britanski premijer Boris Johnson predstavio je strategiju izlaska zemlje iz treće karantene. Riječ je o, kako je to opisao - opreznim koracima koji su nepovratni. A to znači da njegova vlada više ne planira mjere poput zatvaranja.

Velika Britanija u karanteni je već treći put i to zbog eksplozije epidemije izazvane zaraznijim sojem koji se pojavio na jugu Engleske i doveo bolnice na rub kolapsa. Sada su se pak Britanci odlučili za ublažavanje mjera jer su one, uz kampanju cijepljenja, ipak dovele do smanjivanja broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih.

Tako će od 29. ožujka biti dopušteno druženje dviju obitelji ili šestero ljudi na otvorenom, uključujući i sportske aktivnosti.

- Ne možemo pobjeći od činjenice da će izlazak iz lockdowna rezultirati porastom broja oboljelih, hospitaliziranih i, nažalost, preminulih. To će se dogoditi kadgod proglasimo taj izlazak, sada ili za šest ili devet mjeseci. Jer uvijek će biti ranjivih skupina koje cjepivo neće štititi. Nema stoga pouzdanog pravca za Veliku Britaniju bez covida ili svijet bez covida, poručio je Boris Johnson u parlamentu.

I britanske škole polako otvaraju vrata. U školske klupe vraćaju se najmlađi učenici u Škotskoj i Walesu, a u Engleskoj će ta dobna skupina ponovno u učionice 8. ožujka. Zbog priprema za državnu maturu, u škole se vraćaju i engleski maturanti. Ostali će i dalje nastavu pratiti online.

- I dalje je oko 18 tisuća britanskih građana u bolnici. Taj broj naglo je pao, očito je lockdown bio nevjerojatno strog i učinkovit. Ali i program imunizacije, bez sumnje, daje rezultate. Znanstvenici s Oxforda objavili su da je, zbog cijepljenja, prijenos virusa smanjen za dvije trećine, izvijestio je britanski minstar zadužen za cijepljenje Nadhim Zahawi.

Trgovine koje nisu nužne, frizeri, pubovi i muzeji morat će pričekati 12. travnja. Kina, hoteli, stadioni i restorani bit će otvoreni tek sredinom svibnja, a od tada će se i članovi više kućanstava moći sastati u zatvorenim prostorima. Ako to epidemiološka situacija dopusti, mjere ograničavanja društvenih kontakata kao i rad od kuće bit će ukinuti 21. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!