Johnson: Neću odstupiti

06.07.2022.

11:26

Autor: T.D./B.A./Hina/HRT

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Justin Tallis / Pool via REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson najavio je danas da će se boriti za ostanak na vlasti usprkos sve više poziva da odstupi. Poručio je da neće dati ostavku te da su izbori trenutno zadnje što treba Velikoj Britaniji.


Johnsonov položaj uzdrman je nizom ostavki kolega i ministara koji smatraju da on nije dobar premijer. Na tjedno ispitivanje premijera u parlamentu stigao je borbenog stava. 

Nakon što je ostavke dalo više od 20 dužnosnika, dio zastupnika smatra da Johnson ne može popuniti ta mjesta u vrijeme kad se vladu poziva da reagira na rast troškova života i podrži gospodarstvo čiji rast usporava te mu prijeti recesija. 

Njegova sudbina mogla bi biti odlučena već kasnije u srijedu kad se sastaje takozvani Odbor 1922 koji postavlja pravila za glasovanje o povjerenju. Johnsonov glasnogovornik rekao je da Johnson smatra da bi preživio takvo glasanje. 

- Posao premijera u teškim okolnostima je nastaviti s radom, rekao je Johnson. 

- To ću i učiniti, dodao je. 

Ranije je pokušao pokazati autoritet brzim imenovanjem Nadhima Zahawija, popularnog političara unutar Konzervativne stranke kojeg se smatra zaslužnim za brzu nabavku cjepiva protiv koronavirusa, na mjesto ministra financija. 

No Johnsonov nastup u parlamentu naišao je na brutalni odgovor, piše Reuters.

Glasanje o povjerenju Johnsonu moguće tek idući tjedan


Glasanje o povjerenju britanskom premijeru Johnsonu može se održati najranije idući tjedan jer je odbor iz njegove stranke odlučio izabrati novo vodstvo prije promjene pravila koja to glasanje omogućuju. Odbor 1922, parlamentarna grupacija Konzervativne stranke koja nadgleda glasanje o povjerenju njezinog čelnika, u ponedjeljak će glasati o svom novom vodstvu koje će potom odlučiti o promjeni pravila. Prema trenutačnim pravilima glasanje o povjerenju može se održati tek iduće godine, jer se prošlo takvo glasanje održalo 6. lipnja.

Johnson je preživio glasanje u lipnju, no 41 posto konzervativnih zastupnika tada se odlučilo za njegov odlazak. 

Konzervativni zastupnik Alec Shelbrooke rekao je da će se nominacije za novi odbor otvoriti u srijedu i zatvoriti u ponedjeljak. Potom će se u poslijepodnevnim satima toga dana izabrati novo vodstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!