Johnson imenovao novog ministra zdravstva i ministra financija

05.07.2022.

21:05

Autor: HRT/Hina/M.Š./S.M.

Sastanak u kabinetu britanskog premijera

Sastanak u kabinetu britanskog premijera

Foto: Leon Neal/Pool / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je bivšeg poduzetnika i sadašnjeg ministra obrazovanja, Nadhima Zahawija, za svog novog ministra financija, a Stevea Barclaya za ministra zdravstva.

Zahawi (55) suosnivač je poznate tvrtke YouGov i započeo svoju političku karijeru u konzervativnim krugovima u Londonu, prije nego što je 2010. postao zastupnik. Popularnost je stekao vođenjem cijepljenja Britanaca tijekom pandemije.

Ova imenovanja uslijedila su nakon što su Rishi Sunak i Sajid Javid podnijeli ostavke na dužnosti ministra financija i ministra zdravstva. Da podnosi ostavku na mjesto britanskog ministra financija Sunak je objavio u utorak na Twitteru, dok je Sajid Javid podnio ostavku na mjesto britanskog ministra zdravstva u pismu premijeru Johnsonu.

Zasad su oni jedina dva ministra u vrhu kabineta premijera koji su podnijeli ostavke, dok su druge visoke osobe izrazile potporu Johnsonu. Ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja se smatra vodećim kandidatom za njegovu zamjenu, rekla je da je "sto posto iza premijera".

Ostavke su uslijedile nakon što je Johnson ranije tijekom dana bio prisiljen na ponižavajuću ispriku zbog svog rješavanja spora oko osramoćenog zamjenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Chrisa Pinchera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinchera za "nedolično" ponašanje. Pincher je podnio ostavku na dužnost prošli tjedan nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu za članove, no Johnsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019. Pincher, blizak suradnik Borisa Johnsona, priznao je prošlog tjedna da je "previše popio" i "osramotio sebe i druge" u privatnom klubu. Morao je dati ostavku na dužnost, ali je ostao u parlamentu.

Reakcije Downing Streeta na ovu novu krizu bile su predmet mnogih kritika. Downing Street je prvo bio rekao da Johnson nije bio upoznat s ranijim optužbama protiv Pinchera kada ga je u veljači imenovao na dužnost. No druga otkrića su pokazala da je bio obaviješten o tome još 2019., kada je bio ministar vanjskih poslova, a u utorak je Johnson napokon rekao da je Pincherovo imenovanje bilo pogreška i ispričao se.

Ovaj novi skandal bila je kap koja je prelila čašu dvojice ministara pošto je Boris Johnson prošli mjesec jedva preživio glasanje o povjerenju među konzervativnim zastupnicima kojih je više od 40% glasalo protiv njega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!