Johnson kaže da preuzima punu odgovornost za kršenje lockdowna

13:45 / 25.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da preuzima odgovornost za kršenje mjera lockdowna u svome uredu u Downing Streetu te je ispravio prethodnu izjavu koju je dao parlamentu da su se cijelo vrijeme poštivala pravila.

- Preuzimam punu odgovornost za sve što se dogodilo... Zgrožen sam nekim od ponašanja, rekao je zastupnicima u srijedu, dodavši da nije bio svjestan kršenja pravila na okupljanjima za članove osoblja na odlasku.

- Moja prisutnost u tim, kratka kao što je bila, nije bila protivna pravilima. No ovo se očigledno ne odnosi na neka od ovih okupljanja nakon što sam otišao i druga okupljanja kad se uopće nisam nalazio u zgradi, dodao je.

Ponovo je svoju ispriku za prisustvovanje na okupljanju za svoj rođendan u lipnju 2020. godine, zbog čega je od policije dobio kaznu.

Izvješće više državne službenice Sue Gray naručio je Boris Johnson nakon što se otkrilo da su se u Downing Streetu održavale zabave kada su takva druženja bila zabranjena strogim zakonima koje je njegova vlada donijela kako bi zaustavila širenje COVID-19.

- Nije trebalo dopustiti da se mnogi od tih događaja dogode. Više vodstvo u središtu, i političkom i službenom, mora snositi odgovornost za ovu kulturu, piše u izvješću. 

Izrečeno 126 kazni, među njima i Johnsonu 

Dio izvješća Grayeve objavljen je u siječnju, no većina detalja je izostavljena dok se nije provela zasebna policijska istraga, koja je završena prošli tjedan sa 126 izrečenih kazni.

I Johnson i ministar financija Rishi Sunak su među kažnjenima zbog sudjelovanja na zabavi povodom premijerovog 56. rođendana u lipnju 2020. godine.

Oporbeni političari i neki iz Johnsonove stranke pozivaju ga na davanje ostavke nakon što je otkriveno da su i on i drugi dužnosnici prekršili pravila u vijeme kad nije bilo dopušteno da se ljudi druže izvan svojih kućanstava ili, u mnogim slučajevima, da prisustvuju pogrebima svojih voljenih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!