06:59 / 02.02.2020.

Autor: B.A./Hina

Još jedan velegrad u karanteni - u Rimu izolirali koronavirus

Foto: REUTERS/Thomas Peter

Foto: REUTERS/Thomas Peter

Foto: - / REUTERS

Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom prešao je tri stotine, zaraženo je više od 14 i pol tisuća ljudi. Zabilježena je i prva žrtva izvan Kine.
Prvi smrtni ishod zbog zaraze koronavirusom izvan Kine zabilježen je u Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhana, u kojem se upravo virus u prosincu prošle godine i pojavio. Optimistične vijesti stižu pak iz Tajlanda.

- Sumnja na koronavirus u Osijeku - pacijent je bolje
- Stigla Hrvatica iz Wuhana, dva će dana biti pod nadzorom
- U Kini novih 45 smrtnih slučajeva: Prva osoba umrla van te zemlje
- Koronavirus, ozbiljniji nego što se mislilo
- Hrvati iz Wuhana stigli u Francusku

Filipinske vlasti priopćile su da je muškarac umro u subotu nakon razvoja teške upale pluća, a riječ je o prvom smrtnom ishodu zbog zaraze koronavirusom  izvan Kine. U oko 20 zemalja svijeta, osim Kine, zaraženo je 130 osoba.

U Kini je u subotu zabilježeno 45 novih smrtnih slučajeva, a svi su se dogodili u provinciji Hubei, čiji je Wuhan glavni grad, pa je tako broj preminulih od koronavirusa u Kini porastao na 304, a broj zaraženih premašuje 14 tisuća.

Uključujući i ovaj smrtni ishod, u Filipinima su detektirana ukupno dvije osobe zaražene koronavirusom. O prvim slučajevima zaraze u petak su izvijestile i Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska, a u SAD je u subotu registriran osma zaražena osoba, koja je nedavno također boravila u pokrajini Hubei.Cijela pokrajina postala golema karantena


U cijeloj Kini u subotu je potvrđeno 2590 novih slučajeva oboljenja, čime je ukupan broj zaraženih narastao na 14.380, objavila je nacionalna televizija pozivajući se na podatke Kineske nacionalne zdravstvene komisije. Samo u provinciji Hubei zabilježen je 1921 novi slučaj zaraze koronavirusom, čime broj oboljelih u toj pokrajini premašuje devet tisuća.

U Wuhanu, glavnom gradu pokrajine, u kojem se virus u prosincu prošle godine i pojavio, 1. veljače zabilježena su još 894 zaražena, kao i 32 nova smrtna slučaja, a broj preminulih u tom gradu porastao je na ukupno 224. U obližnjem Huanggangu broj oboljelih s 1. veljače porastao je za 276, a došlo je i do jednog smrtnog ishoda.

Cijela pokrajina Hubei postala je golema karantena, prometnice su zatvorene, a praznici u povodu kineske Nove godine produljeni su do 13. veljače, piše Reuters.

Znanstvenici u Rimu izolirali koronavirus

Talijanski znanstvenici u Nacionalno institutu za zarazne bolesti izolirali su koronavirus koji se brzo širi, izvijestili su talijanski mediji. Riječ je o međunarodno važnoj vijesti. Time se stvara više mogućnosti za razumijevanje i proučavanje virusa kako bi se suzbilo njegovo širenje", rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

Institut u Rimu te će rezultate staviti na raspolaganje drugim zemljama kako bi se mogla nastaviti istraživanja. Stručnjaci u svijetu već su u utrci za razvoj cjepiva. Izoliranjem virusa znanstvenici u Rimu dobili su čisti mikropski uzorak od zaražene osobe umjesto uzgoja u laboratoriju. Prije nekoliko dana australski znanstvenici uspjeli su uzgoji koronavirus u laboratoriju.

U Tajlandu koktelom lijekova suzbijaju infekciju?

Iz Tajlanda stiže vijest da su tamošnji liječnici teške slučajeve infekcije koronavirusom liječili kombinacijom lijekova za gripu i HIV što je dalo, kažu izvrsne rezultate već 48 sati nakon poetka terapije. U Tajlandu je zasad zabilježeno 19 slučajeva zaraze koronavirusom, a osmero pacijenata već se oporavilo.

Posljedice za ekonomiju

Prema navodima francuskog AFP-a, Kineska centralna banka donijela je odluku o ubrizgavanju 173 milijarde dolara u njihovu ekonomiju jer se očekuje da će koronavirus imati negativni utjecaj na rast gospodarstva.

Koronavirus se može prenijeti putem probavnog sustava

Novi soj koronavirusa u Kini mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sustavom, prenijela je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na kineske medicinske izvore.

Stručnjaci iz bolnice Renminbi sveučilišta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta, prenijela je agencija. 

Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili su samo od proljeva, a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.

Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerojatnijim posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku.

U nekim dijelovima Kine uobičajeni su javni čučavci.

Još jedan velegrad u karanteni

Kineske vlasti u nedjelju su objavile da se u karantenu stavljaju devetmilijunski grad Wenzhou, prvi izvan pokrajine Hubei u kojoj je počela epidemija koronavirusa. 

Mjere uključuju zatvaranje prometnica i ograničenja kretanja stanovnika grada. 

Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član obitelji kako bi nabavio potrepštine. 

U pokrajini Hubei u karanteni je 14 gradova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!