Još nije jasno što će omikron značiti za daljni tijek pandemije

07:39 / 03.12.2021.

Autor: Alenka Marina/Agenda: svijet/T.V./HRT

Cijeli svijet na nogama zbog omikrona

Cijeli svijet na nogama zbog omikrona

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Nije još jasno što će omikron-varijanta značiti za daljni tijek pandemije. Stručnjaci traže dva do tri tjedna da iznesu relevantna saznanja o samom virusu i njegovoj zaraznosti i patogenosti. No sama objava da se pojavio neočekivano visoko mutirani soj izazvala je nekoliko dana uzbune i novih mjera u Europi i svijetu.

Nogometna utakmica između moćne Benfice i Beleneseša, tima s dna portugalske lige, vjerojatno uopće ne bi privukla pozornost, da momčad iz lisabonskog predgađa na teren nije istrčala sa samo 9 igrača uključujući rezervnog golmana. Šok je bio još veći kada je dan poslije objavljeno da je 13 igrača portugalskog prvoligaša zaraženo omikron-varijantom koronavirusa.

Svijet se uspaničio zbog vijesti o zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa.

- Što se tiče japanskih državljana, ako se vraćaju u Japan iz zemalja i područja u kojima su potvrđene omikron infekcije, mi ćemo na rizik odgovoriti strogo ih izolirajući u određenim objektima, rekao je japanski premijer Fumio Kishida.

Dan poslije japanska je vlada morala priznati da imaju prvi slučaj zaraze omikronom.

Zaraženi novom varijantom potvrđeni su u najmanje 20 zemalja svijeta. No sve više ih otkriva da su prve slučajeve omikrona imale i prije nego se išta o njemu znalo. Tako su u Škotskoj svi povezani s jednom privatnom zabavom održanom 20. studenog 2021.

- Sekvencioniranje cijelog genoma ovih pozitivnih uzoraka sada je potvrdilo da su oni doista omikron-varijanta. Nijedna od ovih osoba, koliko znamo, nema nedavnu povijest putovanja ili poznate veze s drugima koji su putovali u zemlje južne Afrike u kojima je varijanta izvorno otkrivena, objavila je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Nervoza se osjeća i na brojnim afričkim aerodromima gdje su zadržane stotine putnika.

- Jako sam tužna, depresivna i bespomoćna jer Kenya Airways ne razumije da smo mi rezidenti Ujedinjenog Kraljevstva, idemo onamo kao kvalificirani radnici, pa ne znamo što da radimo, samo čekamo ovdje, samo su nam rekli da nam ne mogu pomoći, kaže Ntabiseng Kabeli, putnica iz Lesota.

A sve je počelo kada je južnoafrička liječnica Angelique Coetzee prva primijetila znatan porast broja zaraženih COVID-om, a zatim i neobične simptome.

- Tako je krenulo s mlađom generacijom od 40 i manje godina, a najčešća klinička tegoba je jak umor od jednog do dva dana, a zatim glavobolja i bolovi u tijelu. Neki od njih su imali ono što zovu grebanje u grlu, a neki su imali kašalj, suhi kašalj. Ali to nije stalni kašalj. Dođe i prođe, kaže dr. Coetzee.

Svi oboljeli iznenađujuće su se brzo oporavili. Uopće nije bilo potrebe za dodatnim kiskom.

- Dakle, do sada smo vidjeli samo prodorne infekcije, a ne teške infekcije. Opet, moglo bi se promijeniti, ne kažem da vam virus neće izazvati ozbiljne infekcije, ali cijela panika nema nikakvog smisla, medicinskog smisla, u ovoj fazi, poručuje dr. Coetzee.

Do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj ili hospitalizacija povezana s omikron-varijantom. Stručnjaci upozoravaju da im za ozbiljnije procjene ipak treba vremena.

- Sljedeća dva do tri tjedna sigurno će odgovoriti na sva ova pitanja. Moramo također shvatiti koliko je bolest zapravo teška sada, a ono što trenutno ne možemo reći je kako će se ponašati ovdje, jer virus ovdje ima drugačije uvjete nego u Južnoj Africi. Ovdje je mnogo ljudi cijepljeno, ali se nije oporavilo i to je razlika. Moramo jako pomno promatrati našu populaciju, a moram reći i da primam sve više izvještaja od kolega da već ima dosta zaraženih u Njemačkoj i Europi, rekao je Christian Drosten, virolog iz Berlina.

U usporedbi s izvornom varijantom koronavirusa koja se prvi put pojavila u kineskom gradu Wuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj - oko 30 promjena aminokiselina samo na proteinu šiljka zbog čega se toliko promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju, a posljedično se teško prepoznaje i testovima. Je li to početak kraja virusa koji je odnio milijune života, kako neki nagađaju.

- Ovo je vjerojatno najmutiraniji virus koji smo ikada vidjeli. Više je Frankenstein nego drugi. Uvijek je nešto novo, virus nas stalno iznenađuje. Zajedno ćemo naučiti ostatak grčke abecede osim ako ne shvatimo zašto se ove varijante razvijaju, kako se razvijaju i ako ih ne budemo mogli predvidjeti, poručuje Alex Sigal, virolog.

Južnoafrička Republika, COVID-om najteže pogođena zemlja Afrike, pokazuje koliko je omikron-varijanta zarazna. Prošli su tjedan imali 1600 zaraženih na dan. Tjedan prije tri puta manje, a samo prije 14 dana 275 novozaraženih u 24 sata. Zdravstvene vlasti procjenjuju do će do kraja tjedna imati oko 10 tisuća zaraženih dnevno.

Uz cijepljenje, jedino što preostaje, barem u idućih nekoliko mjeseci, strogo je pridržavanje epidemioloških mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!