Svijetom se i dalje širi panika zbog omikrona

12:29 / 01.12.2021.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT

Panika zbog omikrona

Panika zbog omikrona

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Unatoč svim mjerama, Austrija je zbog velikog broja hospitaliziranih prisiljena obavljati trijažu pacijenata. Ne otkazuju se samo lakši operativni zahvati nego i operacije oboljelih od raka, potvrdio je tamošnji ministar zdravstva. I dok mnogi zaboravljaju dominantnu delta-varijantu koronavirusa, svijetom se i dalje širi panika zbog nove varijante.

Sve više zemalja postrožava pravila vezana za putovanja kako bi spriječile pojavu ili barem usporile širenje omikrona.

- Od ponoći 1. prosinca svi će putnici, bez obzira na to posjeduju li potvrdu o cijepljenju, na svim međunarodnim letovima morati imati i negativan PCR, rekao je Bruno Castro iz Opće uprave za zdravstvo Portugala.

Nitko se ne osvrće na upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije da takve mjere neće zaustaviti širenje dosad najzaraznije varijante koronavirusa. U strahu od novog skoka broja zaraženih, čelnici država pozivaju građane da se što prije cijepe.

- Razumijem frustraciju koju svi osjećamo zbog omikrona, osjećaj iscrpljenosti, strah da bismo opet sve mogli iznova prolaziti. No to je pogrešno jer danas smo u nemjerljivo boljoj situaciji. Dok naši znanstvenici probijaju kod omikrona, docjepnim dozama dodatnu zaštitu dobivaju oni kojima je to najpotrebnije, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Sve više se razmišlja i o obveznom cijepljenju. Budući njemački kancelar tu je vrlo je jasan. Prijedlog zakona vrlo brzo naći će se u Bundestagu.

- Nismo uspjeli cijepiti dovoljan broj građana. Na one koji nisu cijepljeni neće utjecati samo činjenica da će se i sami kad-tad zaraziti, nego će to utjecati i na učestalost infekcija u cijeloj zemlji, na opterećenost bolnica i jedinica intenzivne njege. I zato je ispravno reći da se u ovim okolnostima takva odluka može i mora donijeti. Ja sam za to, rekao je budući njemački kancelar Olaf Scholz.

Južnoafrička Republika potvrdila je da su ponovnom analizom dijela nalaza prvi slučajevi omikrona potvrđeni već u listopadu. Liječnici dvoje je li varijanta koronavirusa s najviše mutacija zapravo početak kraja epidemije.

- Teško je znati hoće li ova varijanta izazvati teške oblike bolesti. Iako neke početne informacije iz Južnoafričke Republike ne upućuju na neobične simptome, još ne znamo sve i prerano je za zaključke, smatra epidemiolog Antonio Fauci.

Do jučer je potvrđeno 226 slučajeva zaraze omikronom u 20-ak zemalja svijeta.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!