Međuizbori u SAD-u: Za Senat se vodi mrtva trka

10.11.2022.

19:24

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Brojanje glasova

Brojanje glasova

Foto: Jim Urquhart / PIXSELL

Još uvijek se prebrojavaju glasovi u ključnim američkim saveznim državama nakon tzv. međuizbora. Neizvjesnost je i dalje vrlo velika. Republikanci su vrlo blizu većine u Zastupničkom domu Kongresa. Za Senat se vodi mrtva utrka.


Američki predsjednik, demokrat Joe Biden, sigurno je, lakše diše. Crveni val plavi su - preživjeli!

- Naša je demokracija posljednjih godina bila na kušnji, ali američki narod na ovim je izborima progovorio. Bez obzira na konačne rezultate, spreman sam raditi sa svojim republikanskim kolegama. Mislim da je američki narod jasno dao do znanja kako očekuje da i republikanci budu spremni raditi sa mnom, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Biden je najavio i kandidaturu za drugi mandat, no nije, kaže, u žurbi.

- Nadam se da ćemo Jill i ja imati malo vremena da se iskrademo na tjedan dana između Dana zahvalnosti i Božića i pretpostavljam da ćemo o tome razmišljati početkom sljedeće godine. Ali namjeravam to učiniti, rekao je Biden.

Donald Trump najnoviju situaciju na terenu još ne komentira.

- Želio bih pozdraviti medije koji objavljuju lažne vijesti, a koji su ovdje. Sigurno očekuju nešto veliko večeras. Zapravo, nadali su se velikom gubitku, ali to se ne događa, rekao je Donald Trump, bivši predsjednik SAD-a.

Ne događa se ni spektakularni poraz demokrata i to, reći će analitičari, zbog velike izlaznosti. Mnogi republikanci nisu Trumpove favorite prepoznali kao takve.

- Demokrati dišu s olakšanjem, dok se republikanci pitaju što je pošlo krivo. Mislim da je zapravo sve bilo na kandidatima. Ljude poput Herschela Walkera ili doktora Oza birači očito nisu prepoznali kao ozbiljne kandidate, rekao je Nathaniel Birthed, profesor političkih znanosti na Državnom sveučilištu Kansas.

Demokratima sklone glasače na izbore je potaknulo pitanje pobačaja.

- Postoje odrasli ljudi koji ne mogu zamisliti da njihove kćeri i unuke žive u svijetu bez reproduktivnih prava s kojima su oni odrasli. Mislim da je upravo ta promjena kulture ocijenjena bitnom i da republikanci nisu osjetili što većina Amerikanaca želi, rekla je Nadia Brown, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Georgetown.

I dok se glasovi još zbrajaju, postavlja se već pitanje što će biti s američkim predsjedničkim izborima. Ovi tzv. "međuizbori" održavaju se točno dvije godine prije njih. Za mnoge političke stratege slijede užurbani dani analiza i kalkulacija i to u oba tabora podjednako.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!