06:58 / 02.08.2020.

Autor: Hina

Južna Afrika: Više od pola milijuna slučajeva Covida 19

Foto: REUTERS/Thomas Mukoya

Foto: REUTERS/Thomas Mukoya

Foto: - / REUTERS

Na afričkom kontinentu ukupno je zabilježeno 934.558 slučajeva zaraze koronavirusom, umrlih je 19.752, a izliječenih 585.567.
Južna Afrika ima više od pola milijuna potvrđenih slučajeva Covida 19, priopćilo je ministarstvo zdravstva te zemlje, dok je na području cijele Afrike zaraženo gotovo milijun osoba.

Industrijski najrazvijenija afrička država zabilježila je novih 10.107 slučajeva zaraze koronavirusom te sada ima ukupno 503.290 zaraženih, priopćilo je ministarstvo.

Prvi slučaj zaraze u Južnoj Africi zabilježen je prije pet mjeseci, a dosad je u toj zemlji na koronavirus testirano nešto više od tri milijuna ljudi, dok ih je umrlo ukupno 8153.

Na afričkom kontinentu ukupno je zabilježeno 934.558 slučajeva zaraze koronavirusom, umrlih je 19.752, a izliječenih 585.567, prema podacima kojima raspolaže Reuters.

Južna Afrika uvela je u potpunu karantenu krajem ožujka kako bi se spriječilo širenje virusa, ali je sada ublažila mnoga ograničenja kako bi se potaknula gospodarska aktivnost - što su učinile i mnoge države diljem kontinenta.

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan prošloga je tjedna upozorio da iskustvo Južne Afrike pokazuje što bi se moglo dogoditi na cijelom kontinentu.

Teškoća, ako ne i nemogućnost, socijalnog distanciranja u siromašnim, gusto naseljenim afričkim urbanim područjima olakšava širenje virusa, a velik broj slučajeva u Južnoj Africi, peti u svijetu, preopteretio je već ionako opterećen zdravstveni sustav. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!