08:52 / 25.08.2020.

Autor: B.A./Hina

Južna Koreja zbog koronavirusa zatvorila škole u Seulu

Foto: REUTERS/Heo Ran

Foto: REUTERS/Heo Ran

Foto: - / REUTERS

Južna Koreja u utorak je naredila da se zatvori većina škola u Seulu i okolnim područjima te da se nastava ponovno održava preko interneta.
Južna Koreja u utorak je naredila da se zatvori većina škola u Seulu i okolnim područjima te da se nastava ponovno održava preko interneta, u najnovijoj u nizu mjera opreza u svrhu sprječavanja daljnjeg rasta broja slučajeva koronavirusa.

Koronavirus - najnovije informacije

Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili su 280 slučajeva do ponedjeljka u ponoć, te zemlja sada ima 17.945 zaraženih i 310 umrlih.

To znači pad u dnevnom broju novozaraženih. Do subote u ponoć bilo je 397 slučajeva, što je bila najviša dnevna brojka od početka ožujka.

Premda je većina novih slučajeva u gusto naseljenom području glavnoga grada, zdravstvene vlasti kažu da je zemlja na rubu ponovnog izbijanja zaraze te pozivaju ljude da ostanu kod kuće i izbjegavaju putovanja.

Svi učenici, osim učenika završnih razreda srednjih škola, u gradovima Seulu i Incheonu i pokrajini Geonggi, imat će online nastavu do 11. rujna, priopćilo je ministarstvo obrazovanja u utorak.

U zadnja dva tjedna najmanje je 150 učenika i 43 školska djelatnika bilo pozitivno na testiranju na koronavirus na širem području Seula, rekla je ministrica obrazovanja Yoo Eun-hae na brifingu.

Seul je u ponedjeljak prvi put naredio da su maske obavezne i u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru i da se zatvaraju crkve, noćni klubovi, karaoke barovi i ostala mjesta visokog rizika.

Ministar zdravstva Park Neung-hoo u utorak je pozvao liječnike da se "hitno vrate u medicinske ustanove gdje pacijenti čekaju".

Liječnici su prosvjedovali protiv nekoliko vladinih prijedloga, uključujući i protiv plana da se za 4000 poveća broj studenata medicine tijekom sljedećih 10 godina.

Vlada je rekla da je plan potreban radi bolje pripreme za javnozdravstvene krize poput pandemije koronavirusa.

Liječničke udruge kažu da bi to samo nepotrebno preplavilo tržište, a malo pridonijelo popravljanju sustavnih problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!