Kalifornija uvodi obavezno cijepljenje za školsko osoblje

12.08.2021.

07:10

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Nastavak cijepljenja

Nastavak cijepljenja

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Kalifornija je postala prva američka savezna država koja je uvela obavezno cijepljenje ili redovito testiranje na covid-19 za sve učitelje i školsko osoblje, što je potez koji je guverner Gavin Newsom nazvao "odgovornom mjerom" kako bi se zaštitila djeca.

Obveza cijepljenja uvodi se u Kaliforniji nakon što su slične mjere uvedene za državne zaposlenike i djelatnike u zdravstvu u toj saveznoj državi.

- Vjerujemo da je riječ o održivom načinu da naše škole ostanu otvorene, i da time odgovorimo na najveću zabrinutost koju imaju roditelji koji poput mene imaju malu djecu - rekao je Newsom, čiju su odluku podržali i sindikati zaposlenih u školstvu.

Potaknut delta varijantom koronavirusa, broj novozaraženih u SAD-u dosegao je ovaj tjedan najviše razine u posljednjih šest mjeseci. Novi slučajevi zaraze porasli su pet puta u posljednjih mjesec dana - dnevni prosjek novozaraženih ovaj tjedan iznosio je, prema izračunu Reutersa, 118 tisuća.

Bijela kuća nedavno je objavila da je oko 90 posto osoblja u američkim školama cijepljeno. Američka vlada i nekoliko saveznih država, kao i brojne bolnice, sveučilišta i privatne tvrtke, uvele su obavezno cijepljenje za sve svoje zaposlenike.

New York je prošli tjedan postao prvi veliki američki grad koji je uveo obavezan dokaz o cijepljenju za ulazak u restorane, teretane i slične ustanove, počevši od sljedećeg mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!