20:51 / 11.08.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/HRT

Eksplozija novih zaraza u svijetu i u susjedstvu

koronavirus, ilustracija

koronavirus, ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na brzo širenje koronavirusa na globalnoj razini, a broj novozaraženih raste i u hrvatskom susjedstvu.

S više od 900 novooboljelih od COVID-a, Austrija ima najveći dnevni broj zaraženih od sredine svibnja. U Tirolu, u Lienzu, koji ima tjednu stopu zaraze 8 puta veću od nacionalnog prosjeka, na snagu su stupile strože mjere. U Beču se kampanja cijepljenja provodi i u vjerskim objektima, kako bi se odazvao što veći broj građana.

Za četiri dana u Sjevernoj Makedoniji na snagu stupaju nove restrikcije pa punoljetne osobe neće moći ući u barove, restorane i kafiće bez dokaza o cijepljenju. Nakon što su mjere najavljene, zbog naglog porasta interesa građana otvorena su četiri nova centra za cijepljenje. Obje doze cjepiva do sada je primilo samo malo više od petine stanovnika.

Zbog malog broja cijepljenih, zabrinjavajuća je situacija u francuskim prekomorskim teritorijima, posebno na karipskim otocima Martinique i Guadaloupe, upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Stopa zaraze viša je nego u ostatku zemlje tijekom vrhunca epidemije, a cijepljeno je samo 20 posto starijih od 12 godina.

Kako bi se zaustavio nagli rast broja novozaraženih, Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je od 20 najutjecajnijih svjetskih čelnika da na globalnoj razini stanu na kraj sramotnoj nejednakosti u dostupnosti cjepiva protiv koronavirusa. Najavili su i skori početak testiranja triju lijekova koji se upotrebljavaju protiv drugih bolesti, kako bi se utvrdilo mogu li pomoći i oboljelima od COVID-a.

- Imamo nekoliko učinkovitih cjepiva protiv COVID-a, ali broj zaraženih nastavlja rasti. Prošli tjedan prijavljeno je 200 milijuna slučajeva, samo 6 mjeseci nakon što je diljem svijeta zabilježeno 100 milijuna slučajeva zaraze, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Crni rekord - više od 2200 zaraženih u jednom danu - zabilježen je u Južnoj Koreji. Do velikog skoka došlo je iako su već mjesec dana na snazi stroge epidemiološke mjere. Južna Koreja dugo je slovila kao ogledni primjer uspješne borbe protiv koronavirusa, ali sporo je počela provoditi kampanju cijepljenja zbog problema u opskrbi. Obje doze cjepiva primilo je samo oko 15 posto stanovnika. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!