Kamala Harris doputovala u Ganu, prvu postaju svoje afričke turneje

26.03.2023.

19:41

Autor: Hina/HRT/A.V.

Kamala Harris doputovala u Ganu

Kamala Harris doputovala u Ganu

Foto: FRANCIS KOKOROKO / REUTERS

Američka potpredsjednica Kamala Harris doputovala je u nedjelju u Ganu, prvu postaju u svom obilasku triju afričkih zemalja, kako bi učvrstila diplomatske veze Washingtona i tog kontinenta.


Njezino putovanje u Ganu, Tanzaniju i Zambiju, koje se završava 2. travnja, događa se nakon sastanka na vrhu Sjedinjenih Država i Afrike u prosincu u Washingtonu, na kojemu se predsjednik Joe Biden zauzeo za sveobuhvatno partnerstvo s Afrikom, u času kada SAD nastoji učvrstiti svoju prisutnost na kontinentu zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije.


Kamalu Harris, u čijoj je pratnji suprug Douglas Emhoff, u zračnoj luci u Accri dočekao je potpredsjednik Gane Manmudu Bawumia i visoki dužnosnici. Na silasku iz zrakoplova dočekali su je tradicionalni plesovi uz zvuke bubnjeva i učenici koji su mahali zastavicama Gane.


- Jedva čekamo da ovo putovanje pretvorimo u novu potvrdu trajnog i važnog prijateljstva američkog naroda i onih koji žive na afričkom kontinentu, izjavila je Harris.


- Imam velika očekivanja glede afričke budućnosti i njezina utjecaja na ostatak svijeta, pa tako i SAD-a, dodala je nakon dolaska.


Tijekom posjeta američka potpredsjednica treba razgovarati o klimatskoj krizi, poboljšanju prehrambene sigurnosti i povećanju ulaganja na kontinentu, istaknula je.


Sastat će se s predsjednikom Nanom Akufo-Addom i s predstavnicima civilnog društva. U srijedu će se iz Gane uputiti u Tanzaniju.


Gana je potpisala s MMF-om ugovor o kreditiranju vrijedan 3 milijarde dolara i pregovara s Kinom o svojim gospodarskim problemima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!