Kamenjecki za HRT: Krim i Hersonska oblast glavni ciljevi ruske vojske

10.05.2022.

09:16

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Maksim Kamenjecki

Maksim Kamenjecki

Foto: HTV / HRT

Na istoku Ukrajine vode se žestoke borbe, granatiranja su stalna, a tijekom jučerašnjeg dana u napadima na školu u regiji Luhansk poginulo je 60 ljudi. Cijeli je svijet sa zanimanjem pratio jučerašnji govor ruskog predsjednika Vladimira Putina prilikom obilježavanja Dana pobjede u Moskvi.

- Čudna je situacija. Ovdje je u Kijevu lijepo vrijeme, cvijeće je u cvatu. No, s druge strane, prekjučer smo imali primjerice sedam zračnih uzbuna, jučer ih je tri. Općenito, situacija je dosta komplicirana s gorivom. Kod vas poskupljenje, a kod nas ga na crpkama gotovo nema, rekao je u javljanju za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" profesor Maksim Kamenjecki s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu. 

Raketirana je Odesa ovoga jutra, praktično jedina preostala luka na Crnom moru, iz koje se izvoze žitarice diljem svijeta.

- Već dulje vrijeme se Odesa raketira, Rusi su pogodili turistički kompleks te jedan trgovački centar, za koje Rusi vjerojatno misle da je tamo skrivena vojna oprema. Gradsko poglavarstvo tvrdi da tamo nije bilo ničega, dodaje. 

O normalizaciji života u Kijevu kaže da je mnogo ljudi na ulicama, ali da nema toliko vozila, zato što nedostaje goriva. 

Profesor Kamenjecki komentirao je i govor Vladimira Putina. 

- Mislim da je njegova glavna poruka da je Rusija opkoljena, da su u neprijateljskom okruženju te da će dalje nastaviti s ovim operacijama. 

Primijetio je i da se izgled vojnih odora ruske vojske sve više približava onima iz Staljinova doba. 

- To je isto neka vrsta poruke i stanovništvu i drugim zemljama da je to neki kontinuitet, objašnjava. 

Smatra da sankcije Rusiji još nemaju pravi učinak.

- One će postići svoj cilj kada bude bitno smanjena kupnja ruskog plina i nafte. To je vrlo osjetljivo za europske zemlje, a i mi to osjećamo.

Procjenjuje da cijelu operaciju Rusi u Ukrajini vode zapravo zbog opskrbe Krima.

- Oni žele preko Hersonske oblasti omogućiti dovod slatke vode iz Dnjepra na Krim jer Krim toga nema. To je jedan od ciljeva. Ondje će se voditi najžešće bitke.

Govoreći o blokadi izvoza žita i mogućnosti da se ono plasira preko hrvatskih luka Ploče i Rijeka, kaže da je svaka pomoć dobrodošla, dodajući da pomoć nudi i primjerice Poljska, ali da je veliki problem u željezničkim prugama jer ne postoji isti standard u Ukrajini i Europskoj uniji.

Maksim Kamenjecki dodaje da Ukrajina zapravo nema izbora i da će morati jednoga dana ići u oslobađanje teritorija koji su Rusi zauzeli.

- Ukrajina želi ubrzati svoj put prema članstvu u EU-u i mislim da bi to bila poruka Rusiji da nije uspjela. Kao jedan od oblika pomoći Ukrajini u tom europskom izboru. To vjerojatno neće biti brzo, ali to je vrlo bitno za geopolitičku situaciju te za samu Ukrajinu, smatra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!