08:56 / 10.05.2022.

Autor: HRT/HR

Putinov govor s otvorenim završetkom - Hladni rat nije gotov

Branimir Vidmarović o porukama Putinova govora

Branimir Vidmarović o porukama Putinova govora

Foto: HTV/HR / HRT

Ruski predsjednik Vladimir Putin na tradicionalnom vojnom mimohodu u povodu Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu nije spominjao ruske uspjehe u invaziji na Ukrajinu, niti planove za nastavak onoga što naziva specijalnom vojnom operacijom. O tome je li od onoga što je rekao važnije ono što nije, u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija govorili su prof. Siniša Tatalović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, vojni analitičar s Veleučilišta Velike Gorice Marinko Ogorec i vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović. 


Vojna parada po uobičajenom klišeu 


- Sve su one po istom klišeu, imaju definirani scenarij. Možemo reći da se ni ova nije razlikovala od ostalih vojnih parada za Dan pobjede po svojem mehanizmu i protokolu. Malo je bilo razlike u odnosu na ostale mimohode, barem tijekom Putinove vlasti. Ova vojna parada nije bila skromnija. Izostala je jedino zrakoplovna komponenta zbog nemogućnosti letenja u vremenskim uvjetima. Oni koji su paradu vodili, očito su ocijenili da bi to možda bilo opasno zbog pojačanih zračnih strujanja. To nije prvi put da je zrakoplovna komponenta izostala, kazao je Marinko Ogorec o tradicionalnom vojnom mimohodu u Moskvi. 


Dodao je kako je teško procijeniti je li zrakoplovna komponenta izostala zbog navodnog straha od sabotaže, no smatra da je ipak sigurnost bila prioritet, jer u uvjetima pojačanih zračnih turbulencija, letenje na maloj visini u zbijenim formacijama može biti vrlo opasno. 


Izostanak načelnika glavnog stožera ruske vojske Valerija Gerasimova s vojnog mimohoda u Moskvi


- Navodno je on ranjen tijekom operacija u Ukrajini. Vrlo je teško procijeniti je li to točno, a činjenica da ga nije bilo na paradi može značiti ili da je on politički nepoželjan ili da je stvarno ranjen, kazao je Ogorec.  


Vojnu paradu s vanjskopolitičkog aspekta komentirao je Branimir Vidmarović, istaknuvši da je bila dosta neobična jer je bila dosta izolirana, s obzirom na to da nije bilo ni stranih dužnosnika ni stranih veterana koji obično dolaze u Moskvu tom prilikom. 


- Čak se i simbolika pobjede ovaj put ticala same Rusije. Osim izostanka stranih dužnosnika, bilo je interesantno fokusiranje same Rusije na svoje ciljeve. Čak bih rekao - nova ontologija Drugog svjetskog rata - u kojoj se miješaju povijest i sadašnjost kao jedna cjelina. Vojna povijest postaje i vojna sadašnjost. Daleko od toga da Putin i prije nije koristio povijesne analogije, ali je ovaj put bio baš jedan veliki koncentrat, kazao je Vidmarović o mimohodu i govoru ruskog predsjednika.


Govor s otvorenim završetkom - govor borbe, a ne pobjede


- Ono po čemu sam zapamtio i vojnu paradu i posebno Putinov govor je to što je to govor s otvorenim završetkom. Drugim riječima, ovo nije bio govor pobjede koliko je bio govor borbe. On na kraju nije stavio točku. Borba s nacizmom, kao da se pretače i u sadašnjost i u budućnost , a umjesto točke, na kraju rečenice su tri točke, odnosno za pobjedu, slava Rusiji, za pobjedu - idemo dalje kao da se moglo iščitati između redaka, kazao je Vidmarović.


Putin u govoru ništa nije zatvorio, ali ništa novo nije otvorio


- U sukobu sve strane imaju svoja očekivanja. I međunarodna zajednica, globalni akteri imali su svoja očekivanje, ali realno je bilo da se neće dogoditi ništa tako bitno da bi odredilo završetak ovog sukoba, rekao je prof. Siniša Tatalović o očekivanjima od Putinova govora, koja su išla od predviđanja o završetku rata u Ukrajini do nagađanja o objavi rata i opće mobilizacije.


- Ovo je bilo uobičajeno obilježavanje Dana pobjede, prezentirali su svoje naoružanje i moglo se vidjeti da je jedno parada, a drugo je stvarnost na vojnom polju. Sve ono što smo prethodnih godina gledali na vojnim paradama u Moskvi pokazalo se da u Ukrajini ne funkcionira tako kako se mislilo da će funkcionirati. Iz samog govora vidi se da Putin nije ništa zatvorio, ali ništa novo nije ni otvorio, kazao je Tatalović. 


Ocijenio je da će se sukob će se nastaviti onim intenzitetom kakav budu diktirali odnosi na terenu. 


- Može se očekivati trošenje sukoba i s jedne i s druge strane, ali i stvaranje uvjeta da se započnu ozbiljni mirovni pregovori, koji će vjerojatno biti dugi i vrlo složeni, a dovest će do nekog rješenja koje neće biti konačno nego će davati nove mogućnosti za aktivnosti jedne i druge strane, nadamo se ne više na bojnom polju, rekao je prof. Tatalović. 


Potreba da sukob završi 


- Vidjeli smo, rekao je Tatalović, da je i kineski predsjednik jučer nervozno reagirao kada je u razgovoru s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom rekao da ovo treba konačno završiti.


- Ljudi koji procjenjuju kakve bi ovo posljedice moglo imati u ekonomskoj sferi smatraju da je sada kritični trenutak, da treba podvući crtu i reći idemo sjesti za pregovarački stol i tražiti neka prihvatljiva rješenja za sve koji su na neki način uključeni u ovaj sukob, ocijenio je prof. Siniša Tatalović 


Putinov govor poručio je da Hladni rat nije završen 


- Putinov govor bio je namijenjen i ruskoj publici i svijetu, kazao je Vidmarović na pitanje urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro. Istaknuo je da je jučerašnji govor bio zanimljiv po tome što je konceptualno bio daleko globalniji od prijašnjih govora ruskog predsjednika. 


- Izašao je iz okvira Drugog svjetskoga rata i zapravo poručio da se radi o onome što je i dosad tvrdio - da to nije sukob s Ukrajinom, nego sukob između SAD-a, NATO-a i Rusije. Tu je uporabio jedan izraz, rekao je SAD i njegovi sateliti, ali i SAD i njegovi podanici. To je nova formulacija oko koje će se sada cijela ruska vanjska politika i narativ graditi oko toga da je SAD neprijateljski centar na Zapadu i da sve ono što poduzima Europa, Velika Britanija i Francuska nema smisla samo po sebi izvan konteksta SAD-a. Dakle, to je borba dvaju velikih polova, kao da želi poručiti da Hladni rat još nije završen i da taj rezultat može biti revidiran, kazao je Vidmarović.


Razloge zbog kojih Putin u govoru nije govorio o ruskim uspjesima u Ukrajini, niti je spominjao Ukrajinu, već samo Donbas i Krim, vojni analitičar Marinko Ogorec vidi u tome da se, kako je rekao, ruski predsjednik nema čime pohvaliti kada je riječ o tzv. uspjesima u Ukrajini. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!