Kanada na ceremoniji u Ottawi proglasila Charlesa III. svojim kraljem

10.09.2022.

20:20

Autor: T.V./HRT/Hina

Kanada na ceremoniji u Ottawi proglasila Charlesa III. svojim kraljem

Kanada na ceremoniji u Ottawi proglasila Charlesa III. svojim kraljem

Foto: Blair Gable / REUTERS

Kanada je u subotu proglasila Charlesa III. svojim kraljem na formalnoj ceremoniji u službenoj rezidenciji generalne guvernerke u Ottawi, koja kao predstavnica monarha u Kanadi u ime krune obavlja dužnost poglavara države.

Nešto ranije Vijeće za pristupanje sastalo se u palači St. Jamesa u Londonu kako bi proglasilo Charlesa III. vladarom. Ove su ceremonije protokolarne i formaliziraju promjenu na čelu države.

Charles (73) je nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete, automatski postao kraljem Ujedinjenog Kraljevstva i formalnim poglavarom još 14 država, među kojima je i Kanada, i uzeo ime Charles III.

Kanada je zbog kraljičine smrti proglasila period žalovanja od 10 dana. Kanada je 1867. prestala biti britanska kolonija, do 1982. bila je dio Britanskog Carstva, a još uvijek je dio Commonwealtha zemalja bivšeg carstva koje na čelu države imaju britanskog monarha.

Premijer Justin Trudeau i generalna guvernerka Mary Simon su nakon sastanka kabineta potpisali odluku kojom je proglašen novi suveren.

Trube su nedugo nakon toga najavile izlazak glavnog kanadskog heraldičara iz rezidencije. On je pročitao odluku u vijeću kojom je proglašen novi monarh na engleskom i francuskom jeziku i na kraju je rekao "Živio kralj!"

Ceremonija je završila plotunom i izvedbom orkestra oružanih snaga koji je odsvirao "God Save the King".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!