Charles III. nastojat će ostati što neutralniji u političkim događajima

10.09.2022.

14:36

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Charles III. i Camilla

Charles III. i Camilla

Foto: HTV / HRT

Brojni događaji su otkazani, zastave su na pola koplja, Britanci se opraštaju od kraljice Elizabete II. Oprašta se i cijeli svijet od kraljice za čije je vladavine izgrađena moderna Britanija. Novi kralj, Charles III., sinoć se prvi put službeno obratio britanskoj naciji, ali i svijetu.

- Sudeći po onome što je mogao naučiti uz kraljicu i sudeći po onome kako se obratio naciji, mislim da će Charles nastojati ostati što neutralniji u političkim događajima koji su pred Britanijom i svijetom. Vidi se to iz njegovog kratkog govora koji je prije svega bio posvećen nasljeđu kraljice, obiteljskoj budućnosti i njegovom obećanju da će biti lojalan i s ljubavlju obavljati svoj posao. Ni jednom riječju nije spomenuo političku ili gospodarsku situaciju u državi, niti novu premijerku, niti inflaciju, niti Ukrajinu, što je znak da će zadržati političku neutralnost ustvrdio je prof. dr. znanosti Ivan Grdešić gostujući u emisiji "Studio 4".

Kraljičina vladavina nosila je predznak stabilnosti i jedinstva. 

- Ona je uspjela razviti stabilnu neutralnost, a da svi znaju da ona ima svoje mišljenje o problemima države, nacije i Commonwealtha. Uspjela je spojiti gotovo dvije nemoguće stvari - imati mišljenje, a ne izreći ga. Charles III. o svemu ima snažna mišljenja. Često je znao proteklih godina izraziti to svoje mišljenje i izazvati negodovanje političkog establishmenta. Pred njim je vrijeme u kojem će morati suspregnuti svoje poglede na svijet i brinuti o budućnosti monarhije u ovo vrijeme neizvjesnosti. Monarhija će morati nastaviti pružati taj osjećaj sigurnosti, stabilnosti i kontinuiteta, nečega s čim se ljudi mogu simbolički identificirati i na što se mogu osloniti, rekao je Grdešić.

Kraljica je uspjela spojiti gotovo dvije nemoguće stvari - imati mišljenje, a ne izreći ga.

Ivan Grdešić

Kraljica je zdušno, disciplinirano i predano radila na tome da Britanija i Commonwealth ne budu zapušteni. Stvarajući imidž kraljice koja brine i koja je prisutna, a nije otvorena kritična prema gospodarsko-političkim procesima, omogućila je svima da se s njom identificiraju, ističe Grdešić.

- Ona nije stvarala neprijatelje. Ojačala je ono što se u politologiji zove "meka moć države". 

Kraljevsku obitelj posljednjih godina obilježili su i brojni skandali. S druge strane, sve je više onih koji kraljevskoj obitelji zamjeraju rastrošnost.

- Mislim da ukidanje monarhije ne bi popravilo puno stvari u svijetu. Događale su se obiteljske i političke krize kroz koje je Elizabeta II. morala broditi, nekad više nekad manje uspješno, ali kad bi danas provodili anketu više od 70 posto Britanaca želi zadržati monarhiju, usprkos toj ideji povlaštenog društva koji živi drugačiji život od građana, rekao je prof. Grdešić.

Britansko društvo, rekao je, danas je podijeljeno na različitim razinama. Škoti nastoje izaći iz Ujedinjenog Kraljevstva. Jačaju federalne tendencije u Walesu i Irskoj. Podijeljeno je snažnim socijalnim razlikama, podijeljeno je politički, ali i dodatno Brexitom.

- Britanija je izrazito podijeljeno društvo pa možda zato monarhija i taj novi kralj predstavljaju povezujući element, koliko god on je simbolički, ali ne zaboravimo - simboli su važni, poručuje Grdešić.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!