08:43 / 18.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Kanada nastavlja cijepljenje AstraZenecom

Cjepivo AStraZeneca

Cjepivo AStraZeneca

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Kanada je u subotu objavila da je identificirala drugi slučaj zgrušavanja krvi s malim brojem trombocita u tjedan dana nakon primjene cjepiva AstraZenece, ali zdravstvene vlasti i dalje preporučuju korištenje tog cjepiva, smatrajući da koristi za zaštitu od COVID-19 nadmašuju potencijalne opasnosti. 

Drugi slučaj zgrušavanja krvi u tjedan dana primijećen je kod osobe u pokrajini Alberti nakon što je primila cjepivo AstraZence koje je u Indiji proizveo Serum institute, objavile su zdravstvene vlasti na Twitteru. Precizirale su da je ta osoba pod "tretmanom i oporavlja se".


Prvi slučaj je objavljen prošlog utorka kod stanovnice Quebeca koja je primila isto cjepivo.


Slučajevi zgrušavanja krvi s niskim trombocitima nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom su i dalje "jako rijetki" i Kanada i dalje smatra da prednosti cjepiva za zaštitu od COVID-19 nadmašuju potencijalne opasnosti, navele su vlasti. 

Krajem ožujka, kanadski Nacionalni savjetodavni odbor za cijepljenje (CCNI) preporučio je obustavu korištenja AstraZenecinog cjepiva kod osoba mlađih od 55 godina dok se ne procijene rizici.

Kanadske javnozdravstvene vlasti u srijedu su priopćile da zasad ne treba ograničiti upotrebu tog cjepiva na neke dobne skupine, a CCNI analizira dostupne podatke radi eventualne promjene stajališta.Ilustracija - cijepljenje u Kanadi

Ilustracija - cijepljenje u Kanadi

Foto: Carlos Osorio / REUTERS

Ubrzava se kampanja cijepljenja

Nakon sporog pokretanja, kampanja cijepljenja se ubrzava u Kanadi. Do sada je 23,3 posto stanovništva primilo najmanje jednu dozu cjepiva, prema stranici Covid-19 Tracker Canada.


Zemlju je zahvatio treći val zaraze pa su neke pokrajine nedavno postrožile mjere.

Ontario, gdje ima najviše slučajeva, najavio je u petak da će postrožiti i produžiti ograničenja kretanja do 19 svibnja. Granice s Quebecom i Manitobom će biti od ponedjeljka zatvorene za sva kretanja koja nisu nužna.


Kanada je od početka pandemije imala više od 1,1 milijun zaraženih i oko 23.500 umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!