HZJZ: Dvanaest slučajeva krakena u Hrvatskoj

27.01.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Ruža Ištuk/I.Z./HRT

U Hrvatskoj se pojavio novi soj koronavirusa

U Hrvatskoj se pojavio novi soj koronavirusa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je u danas da je varijanta COVID-19 kraken stigla u Hrvatsku, u uzrocima prikupljenim kroz prvu polovicu siječnja zabilježeno je 12 slučajeva, a riječ je o podvarijanti BA.5 koronavirusa.


Mayer: Za sada je blaža klinička slika nego kod omikrona

- Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa, rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju i ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti.

Neke varijante COVID-a brže se šire i zaraznije su, a varijante kerber i kraken nešto su zaraznije jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Kliničke slike dosad potvrđuju da oni ne uzrokuju teži oblik bolesti.

Sadašnje širenje respiratornih infekcija i covida-19 je očekivano budući da više nisu na snazi mjere protiv covida te su česta veća okupljanja na javnim i u zatvorenim prostorima.

- Kraken je nešto zarazniji, on će početi uzimati dominaciju, brže se širi, ali za sad nema dokaza da bi bolest bila nešto teža u odnosu na ostale podvarijante omikrona, rekao je Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Baš poput njih i kraken uspješno izbjegava imunosni odgovor našeg organizma. Rizične skupine i dalje moraju biti na oprezu, iako virus, čini se, slabi.

- Radi se o blažim kliničkim slikama prvenstveno sa strane gornjeg dišnog trakta, vrlo slično običnoj prehladi, sekrecija iz nosa, grlobolja i temp koja ne bi bila jako visoka, objašnjava dr. med. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Što je više oboljelih, više je i onih s težom kliničkom slikom, no većih problema u bolnicama ne bi trebalo biti.

- S obzirom da je taj soj već dobrim udjelom zastupljen u nekim zemljama ne nalazimo toliko veliko povećanja broja oboljelih niti hospitaliziranih, a prijašnjih godina smo zapravo puno teže situzacije imali, ističe doc. dr. sc. Morana Tomjenović, epidemiologinja NZJZ Primorsko-goranske županije.

Kraken nastao u SAD-u i tamo se ubrzano širi

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od Covida-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

No, s druge strane, u SAD-u se ubrzano širi. Konkretno u svega nekoliko tjedana je prešao s četiri posto sekvencioniranih slučajeva na 40 posto.

Zbog toga je voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19 Maria Van Kerkhove kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Očekuje se i službeni kraj pandemije

Očekuje se da Svjetska zdravstvena organizacija proglasi kraj pandemije. Sastao se njihov hitni odbor za COVID. Dođe li pandemiji kraj, to znači ukidanje i ono malo mjera što je ostalo.

Većina stručnjaka smatra - na dobrom smo putu, ali treba biti oprezan. Krunoslav Capak poručuje - u ovome trenutku takva odluka malo je vjerojatna.

- Postoji zabrinutost zbog toga što sad imamo ponovno velik broj slučajeva u Kini, mislim da je u zadnjih 10-ak dana bilo 170 tisuća smrti u Kini, dakle još uvijek je velik broj slučajeva u nekim drugim zemljama i mi još uvijek imamo veliki broj slučajeva, rekao je Capak.

Očekuje se da će povjerenstvo Svjetske zdravstvene organizacije preporuku objaviti u ponedjeljak, a konačnu odluku donosi glavni direktor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!