07:33 / 12.08.2021.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Kanada planira uvesti covid putovnice

COVID-Zertifikat

COVID-Zertifikat

Foto: Illustration / Shutterstock

Kanada u sljedećih nekoliko mjeseci planira kreirati digitalnu covid putovnicu koja bi njezinim građanima omogućila putovanja u inozemstvo, objavili su vladini dužnosnici.

Prije nego putovnica stupi na snagu, Ottawa mora dogovoriti zajednički pristup svih deset provincija i tri sjeverna teritorija, čije su vlasti odgovorne za cijepljenje protiv covida-19 na svom teritoriju.

- To je ključan korak naprijed kako bi se osiguralo da svi Kanađani dobiju taj dokument kad putovanja opet budu sigurna - rekao je ministar za imigracije Marco Mendicino.

Europska unija ima sustav covid putovnica koji omogućuje putovanja unutar bloka, a na sličnim sustavima putnih propusnica za domaća i inozemna putovanja radi još nekoliko zemalja.

Kanada ima jednu od najvećih stopa procijepljenosti stanovništva u svijetu. Više od 81 posto stanovnika starijih od 12 godina dobilo je najmanje jednu dozu cjepiva, a 68 posto je u potpunosti cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!