07:27 / 12.08.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Novi Zeland planira otvoriti granicu početkom 2022.

Zrakoplov

Zrakoplov

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Novi Zeland planira od početka 2022. ponovno otvoriti svoju granicu i dopustiti ulazak procijepljenim putnicima iz zemalja niskoga rizika bez sada obavezne karantene, najavila je u četvrtak premijerka Jacinda Ardern.

Novi Zeland od ožujka 2020. potpuno je zatvorio svoju granicu za sve osim za svoje državljane te osobe s dozvolama boravka. U travnju ove godine granica je nakratko otvorena i za državljane susjedne Australije, ali je koncem srpnja ponovno zatvorena nakon što se Australija našla suočena s pojavom novih žarišta zaraze.

Stroga politika eliminacije rezultirala je na Novom Zelandu sa samo 2.500 zabilježena slučaja zaraze koronavirusom te ukupno 26 smrtnih slučajeva.

Ardern je kazala kako će od 1. rujna, tri mjeseca prije očekivanog, cjepivo biti dostupno za sve koji ispunjavaju uvjete.

- Prije sam rekla da je granica naš kolektivni oklop koji nas štiti od virusa. Ideja cijepljenja je da svatko od nas dobije vlastiti oklop, što znači da ćemo se moći manje oslanjati na čuvanje granice, ili barem ne samo na to, rekla je Ardern na forumu o ponovnom povezivanju Novozelanđana s ostatkom svijeta.

Nakon što naraste broj cijepljenih, postupno ponovno otvaranje granice može započeti, dodala je.

Prema planu, bit će kreirane "putničke trase" niskog, srednjeg i visokog rizika.

Do kraja cijepljeni putnici iz zemalja niskog rizika moći će ući u Novi Zeland bez obavezne karantene. Putnici iz zemalja srednjeg rizika ići će u samoizolaciju ili kraću karantenu, a necijepljeni putnici ili oni koji dolaze iz zemalja visokog rizika i dalje će po dolasku na Novi Zeland morati provesti 14 dana u karanteni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!