Kanadom haraju šumski požari, dim nad Amerikom

08.06.2023.

Zadnja izmjena 19:52

Autor: Dražen Stefanov/Branka Slavica/Dnevnik/P.F./IMS/HTV/HRT

Kanadom haraju požari, dim stigao do New Yorka

Kanadom haraju požari, dim stigao do New Yorka

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Apokaliptične scene dolaze s istočne obale SAD-a. Dim s požarišta iz Kanade spušta se prema jugu i gradove na atlantskom obalnom pojasu prekriva žućkastom izmaglicom. Američka nacionalna meteorološka služba izdala je zbog toga upozorenja o kvaliteti zraka. Građani od Vermonta do Južne Karoline, od Ohija do Kansasa upozoreni su da bi boravak na otvorenom mogao prouzročiti zdravstvene probleme.

Zbog šumskih požara koji haraju Kanadom, od kojih je veći dio izvan kontrole, pod dimom je gotovo pola sjevernoameričkog kontinenta. Izdana su upozorenja o visokorizičnoj kvaliteti zraka za više od 55 milijuna ljudi. Žućkasto-narančasta izmaglica nadvila se i nad dijelovima Massachusettsa, New Hampshirea, Pennsylvanije, Marylanda, Virginije. Prema najnovijim prognozama, očekuje se da će se opasni dim zadržati na ovom području barem do petka.

Kanadom haraju šumski požari

Kanadom haraju šumski požari

Foto: Nova Scotia Government / via Reuters

Amerikanci su ponovno pod maskama. Apokaliptične snimke gradova na istočnoj obali SAD-a obilaze svijet. U višemilijunskom New Yorku kvaliteta zraka čak je osam puta lošija od normalne razine. Grad se guši u narančastom dimu, vlasti pozivaju ljude da ostanu u kućama, otkazane su sve sportske i kulturne manifestacije na otvorenom, a oni najhrabriji njujorčani na polupraznim njujorškim avenijama, kao i za vrijeme pandemije, ponovno su navukli zaštitne maske na lice i poručuju - " Više se ne može disati, ovo je brutalno."

Škole su na tom području otkazale aktivnosti na otvorenom, komercijalni zračni promet je usporen.

Iz Washingtona se u središnji Dnevnik javila dopisnica HRT-a Branka Slavica i izvijestila kakva je situacija.

- Čovjek ima osjećaj da je požar negdje jako blizu, peckaju oči, osjeća se miris paljevine u zraku. Ovdje u glavnom američkom gradu kvaliteta zraka sada je ocijenjena crvenom bojom, smeđa je najnezdravija, najopasnija. Pokazat ću vam kako izgleda američki Kongres, on se inače jako dobro vidi s ove pozicije, a sada je obavijen nekakvom izmaglicom. Na ulicama ima građana, rekla bih da su to uglavnom turisti, gradske vlasti pozivaju starije, djecu, astmatičare, ostanite u zatvorenom prostoru. I ovdje u DC, u Marylandu, u Virginiji, kao i u ostatku zemlje, otkazane su školske priredbe, sportski događaji, koncerti. Zapravo, ova situacija pogađa 20 američkih saveznih država i prema posljednjim informacijama oko 100 milijuna ljudi u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je Slavica.

- Najgore je bilo u New Yorku, no sada vjetar gura dim prema Srednjem Atlantiku i danas će zapravo najgore biti u Philadelphiji. Tamo su otkazani međunarodni letovi, a ima problema sa zračnim prometom i u drugim velikim američkim gradovima. Ovo bi moglo potrajati, procjenjuje se sada sve do vikenda, ovdje u glavnom gradu SAD-a kiša se očekuje tek u ponedjeljak. U međuvremenu su se čuli američki predsjednik Biden i kanadski premijer Trudeau. Amerika šalje Kanadi više od 600 vatrogasaca, dakle šalje pomoć, a sve ovo otvara još jednom i raspravu o problemima koje nose klimatske promjene, izvijestila je Branka Slavica.

video thumb

Velik dio dima na istok SAD-a dolazi iz kanadskog Quebeca, gdje trenutno gori čak 160 golemih šumskih požara. Pod dimom su i Ottawu i Toronto. Šumski požari česti su u zapadnim kanadskim provincijama, no ove godine rasplamsali su se kao nikad do sada.

Iz udaljenih dijelova sjevernog Quebeca već je evakuirano više od 12.000 ljudi, a izgorjelo je čak 3,8 milijuna hektara šume što je oko 15 puta više od 10-godišnjeg prosjeka. Od početka požarne sezone zabilježeno je čak 2293 požara, a sinoptičari tvrde da će topli i suhi uvjeti potrajati još mjesecima.


video thumb
video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!