12:42 / 26.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Kazahstan počeo kampanju cijepljenja vlastitim cjepivom

Proizvodnja cjepiva/Arhiva

Proizvodnja cjepiva/Arhiva

Foto: China Daily / Reuters

Kazahstan je u ponedjeljak počeo kampanju cijepljenja protiv koronavirusa vlastitim cjepivom KazVakom koje je trenutačno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

Kako je objavila državna televizija, 50.000 doza tog cjepiva u dvije doze koje je proizveo Državni institut za biološku sigurnost raspodijeljeno je diljem te srednjoazijske zemlje.

Ministar zdravstva Aleksej Coj cijepio se u toj prigodi prvom dozom u izravnom televizijskom prijenosu, rekavši da se "dobro" osjeća i da vlada pregovara s Turskom o nastavku proizvodnje.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev pohvalio je pak znanstveni uspjeh svoje zemlje koja se tako uvrstila među "nekoliko zemalja" svijeta koje su razvile svoje cjepivo protiv covida-19.

Kazahstan je prva strana zemlja koja je na svom tlu proizvodila rusko cjepivo Sputnjik V koje je dosad prevladavalo u njegovoj kampanji imunizacije protiv koronavirusa.

Od početka kampanje u veljači cijepljena je svaka dvadeseta osoba u Kazahstanu, rekao je Coj.

Po službenim podatcima objavljenim u ponedjeljak, više od 309.000 ljudi zaraženo je covidom, a 3570 je umrlo u toj zemlji s 19 milijuna stanovnika.

Ova bivša sovjetska republika je najveće gospodarstvo Srednje Azije koje se temelji na zalihama nafte i plina i na svojim prirodnim bogatstvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!