08:33 / 07.01.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Kazahstanski predsjednik dao naredbu za pucanje na "teroriste" bez upozorenja

Kasim Džomart Tokajev

Kasim Džomart Tokajev

Foto: Vladimir Tretyakov / Shutterstock

Kazahstanski predsjednik Kasim Džomart Tokajev rekao je da je dao naredbu za pucanje bez upozorenja kako bi odgovorio na nerede "razbojnika i terorista" te poručio da će oni koji se ne predaju biti "uništeni".

- Do 20.000 "razbojnika" napalo je najveći grad Almaty i uništava državnu imovinu - rekao je Tokajev u televizijskom obraćanju tjedan dana nakon što su prosvjedi zbog cijena goriva prerasli u val nemira diljem zemlje.

Rekao je da je u sklopu "protuterorističke" operacije naredio policiji i vojsci da "pucaju bez upozorenja".

- Militanti nisu položili oružje, nastavljaju činiti zločine ili se pripremaju za njih. Borba protiv njih mora se voditi do kraja. Tko se ne preda, bit će uništen - rekao je Tokajev na državnoj televiziji.

Odbacio je pozive da razgovara s prosvjednicima.

- Kakva glupost. Kakve razgovore možemo voditi s kriminalcima i ubojicama. Morali smo se nositi s naoružanim i dobro pripremljenim razbojnicima, domaćim, ali i stranim. Točnije, s teroristima. Moramo ih uništiti, to će uskoro biti učinjeno - rekao je.

Tokajev je zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i čelnicima Kine, Uzbekistana i Turske na pomoći.

Tokajev je rekao da su mirovne snage poslane iz Rusije i susjednih zemalja stigle na zahtjev Kazahstana i da su u zemlji privremeno dok se ne osigura sigurnost. Dodao je da je bilo kritično važno razumjeti zašto je država "prespavala podzemnu pripremu terorističkih napada militantnih ćelija spavača".

Ranije kazahstanski predsjednik je izjavio da je ustavni poredak uglavnom obnovljen.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je u odvojenom priopćenju da je 26 "naoružanih kriminalaca" "likvidirano", a više od 3000 njih pritvoreno, dok je ubijeno 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde od početka prosvjeda.

- Pokrenuta je antiteroristička operacija. Snage reda i zakona teško rade. Ustavni poredak uvelike je obnovljen u svim regijama zemlje. Lokalne vlasti kontroliraju situaciju. No teroristi i dalje koriste oružje i oštećuju imovinu građana. Stoga, protuterorističke akcije trebaju se nastaviti dok se militanti u cijelosti ne eliminiraju - rekao je Tokajev.

Rusija je jučer poslala padobrance da pomognu ugušiti pobunu u jednoj od Moskvi najbližih bivših sovjetskih članica, u sklopu sigurnosnog bloka CSTO predvođenog Rusijom.

Jutros dopisnici Reutersa vidjeli su naoružana oklopna vozila i vojnike na glavnom trgu Alamatyja, kazahstanskog najvećeg grada, gdje su vojnici dan ranije pucali na prosvjednike. Nekoliko metara dalje, dopisnici Reutersa vidjeli su mrtvo tijelo u vrlo oštećenom civilnom automobilu. U drugom dijelu grada vidjeli su opljačkanu radnju koja je prodavala streljivo i vojna vozila i oko 100 ljudi u uniformama na drugom trgu u Alamatyju.

Ovakvo nasilje nezabilježeno je u zemlji kojom od sovjetskih dana čvrsto vlada čelnik Nursultan Nazarbajev (81) koji je nastavio vladati unatoč tome što je kao predsjednik prije tri godine odstupio s vlasti.

Pobuna, koja je počela kao prosvjed protiv novogodišnjeg poskupljenja goriva, rasplamsala se u srijedu kad su prosvjednici upali u javne zgrade u Almatyju i drugim gradovima i zapalili ih. Izvikivali su slogane protiv bivšeg predsjednika Nazarbajeva, koji se povukao s vlasti 2019. godine. Prosvjednici su optužili Nazarbajevljevu obitelj i suradnike da su se obogatili dok je nacija od 19 milijuna ostala siromašna. Nazarbajevljev nasljednik Tokajev, kojeg je sam izabrao, ranije ovaj tjedan optužio je za nerede teroriste obučene u inozemstvu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!