Krvoproliće u Kazahstanu

20:18 / 06.01.2022.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

U pomoć kazahstanu dolazi savez bivših sovjetskih zemalja

U pomoć kazahstanu dolazi savez bivših sovjetskih zemalja

Foto: Mariya Gordeyeva / REUTERS

Politički prosvjedi u Kazahstanu prerasli su u krvave sukobe. Vlasti su potvrdile smrt trinaest pripadnika sigurnosnih snaga, ranjeno ih je više od tisuću. Ubijeno je više desetaka prosvjednika. Na poziv predsjednika Tokajeva, koji tvrdi da je riječ o terorističkoj prijetnji izvana, Rusija je u Kazahstan poslala prvi kontingent mirovnih snaga.

Kazahstan već četvrti dan tone u kaos. Neredi, nasilje i sukobi prosvjednika sa snagama sigurnosti proširili su se iz najvećeg grada Almatija cijelom zemljom. Detonacije i danas odjekuju gradom.

- Terorističke skupine zauzimaju veliku infrastrukturu. Konkretno, zauzeli su međunarodnu zračnu luku u Almatiju. Almati je napadnut i vandaliziran. Građani Almatija pate, upozorava predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev.

Prosvjednici su upali u vladine zgrade i zapalili ih, uništavali su i vladinu imovinu. U sukobima policije i vojske sa naoružanim građanima broje se mrtvi i ozlijeđeni.

- Dragi novinari i blogeri, daje se mnogo verzija o tome što se ovdje događa. Morate shvatiti što se zbiva! Otpuštena je opruga pritiskana 30 godina. Pogledajte, na sve nas se pucalo. Molim vas da dođete i vidite svojim očima, rekao je prosvjednik Rafik Žarilkasin.

Kap koja je prelila čašu jest nagli skok cijena plina, goriva i komunalija. Anti-vladini prosvjedi pretvorili su se u zahtjev za smjenom državnog vrha. Čelnik Kazahstana zna tko stoji iza nasilja.

- Terorističke bande u biti su - međunarodne. Prošle su ozbiljnu obuku u inozemstvu. Njihove aktivnosti u Kazahstanu nužno je promatrati kao čin agresije, tvrdi predsjednik Kazahstana.

Predsjednik Tokajev zatražio je pomoć od Kremlja. Rusija je u Kazahstan poslala vojsku i oklopna vozila u sklopu Pakta o zajedničkoj sigurnosti koje je Moskva potpisala s još pet postsovjetskih republika.

- Kazahstanci moraju shvatiti da je ovo njihova zemlja i da neće imati drugu državu. Dakle, ako napravite kaos onda ćete skupo platiti obnovu svega uništenoga, poručio je predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko.

I dok Kazahstan potresaju politički nemiri, svijet poziva na suzdržanost i mirno rješavanje nemira.

- Osuđujemo nasilje, vandalizam i pljačku koja se dogodila u Almatiju. Što se tiče prisutnosti ruskih postrojbi, ne moramo posebno isticati da takve intervencije moraju poštovati suverenitet i neovisnost Kazahstana, poručila je glasnogovornica Europske komisije Nabila Massrali.

- Zabrinuti smo zbog nasilnih sukoba u Kazahstanu. Protivimo se nasilju i uništavanju imovine u Almatiju. I dalje ćemo koordinirati sa našim saveznicima o tome koje daljnje korake trebamo poduzeti, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

I Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države pozivali su sve stane na suzdržanost. A Bijela kuća je poručila - da su ruske optužbe da iza nemira stoji SAD-e- lažne.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!