Ukrajina odbacila optužbe o umiješanosti u smrt Darje Dugine

21.08.2022.

Zadnja izmjena 13:00

Autor: T.V./B.A./HRT/Hina

Kći Putinova 'duhovnog vodiča' ubijena u eksploziji automobila

Kći Putinova 'duhovnog vodiča' ubijena u eksploziji automobila

Foto: Investigative Committee of Russia / REUTERS

Darja Dugina, kći utjecajnog nacionalista i ruskog filozofa Aleksandra Dugina, ubijena je u subotu kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS, a prenio CNN.

Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont i znanac ženine obitelji, rekao je za TASS u nedjelju da je Dugina poginula kada joj se automobil zapalio nakon eksplozije.

- Kada je Dugina skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, dogodila se eksplozija, automobil se odmah zapalio, rekao je Krasnov za TASS. Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste, dodao je Krasnov, a prenosi TASS.

BBC prenosi da je eksplozivna naprava bila pričvršćena na vozilo ispod vozačkog sjedala.

Fotografije nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim medijima u subotu, a čini se da prikazuju vozilo u plamenu uz rub ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po okolici. CNN nije u mogućnosti neovisno provjeriti autentičnost slika.

Krasnov je za TASS rekao da Duginu osobno poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njezinu ocu. Vjerovao je da je Aleksandar bio prava meta eksplozije ili možda oboje.

- To je auto njezina oca, rekao je Krasnov za TASS.

- Daša (Darja) vozi drugi auto, ali ona je danas vozila njegov auto, a Aleksandar je otišao odvojeno.

Prema ruskom mediju 112, oni su se trebali vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je Dugin u posljednji trenutak donio odluku da sjedne u drugo vozilo.

Ukrajina odbacuje optužbe


Čelnik proruskih separatista u Donecku, ne navodeći dokaze, optužio je teroriste ukrajinskog režima za pokušaj likvidacije Aleksandra Dugina.

Denis Pušilin na Telegramu je kazao kako će Darija Dugin ostati zapamćena kao prava ruska cura. 

Visoki ukrajinski dužnosnik odbacio je optužbe o umiješanosti Ukrajine u incident, prenio je BBC.


- Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim jer mi nismo kriminalna država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Aleksandar Dugin krajnje je desni ruski pisac i ideolog kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili "duhovni vođa" ruske invazije na Ukrajinu.

Dugo zagovara ujedinjenje stanovništva koje govori ruski u veliki, novi ruski imperij.

Njegov utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina predmet je rasprava - neki tvrde da ga čelnik Kremlja sluša, a drugi da je njegov utjecaj minimalan. 


Duginova kći Darja rođena je 1992. i studirala je filozofiju na Moskovskom državnom sveučilištu, navodi TASS. Podržavala je ideje svog oca te se i sama pojavljivala u medijima gdje je pozitivno govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

U ožujku 2022. Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) sankcionirao je Duginu zbog njezina doprinosa članku na web-stranici United World International (UWI) u kojem se sugerira da će Ukrajina "propasti" ako bude primljena u NATO.

Dugina je bila glavna urednica UWI-ja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!