Khashoggijeva udovica: Biden ima na rukama "krv" žrtava saudijskog režima

16.07.2022.

00:23

Autor: I.Z./HRT/Hina

Američki predsjednik Joe Biden nalazi se u Saudijskoj Arabiji

Američki predsjednik Joe Biden nalazi se u Saudijskoj Arabiji

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden koji se u Saudijskoj Arabiji sastao s Mohammedom bin Salmanom ima na rukama "krv" iduće žrtve saudijskog prijestolonasljednika, napisala je na Twitteru zaručnica Jamala Khashoggija, novinara ubijenog 2018.

Zamišljajući što bi njezin zaručnik objavio na Twitteru, Hatice Cengiz je napisala obraćajući se Bidenu: "Tako vi tražite krivce za moje ubojstvo? Krv iduće žrtve MBS-a (kako zovu Mohameda bin Salmana) na vašim je rukama".

Jamal Khashoggi, komentator Washington Posta kritičan prema saudijskoj vlasti, ubijen je i raskomadan 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu kamo je došao po dokumente za vjenčanje sa zaručnicom iz Turske.

Joe Biden je nakon ubojstva obećao da će monarhiju u Perzijskom zaljevu izopćiti iz međunarodne zajednice i odobrio je da se ukloni oznaka tajnosti s izvješća u kojemu se zaključuje da je prijestolonasljednik "odobrio" ubojstvo.

No predsjednik je došao u kraljevsku palaču u Džedi, gdje je Mohameda bin Salmana pozdravio "šakom o šaku", što je čest oblik pozdrava nakon Covida-19.

- Prvi pozdrav predsjednika Bidena i Mohameda bin Salmana bio je gori od rukovanja - to je bilo sramotno, rekao je Fred Ryan, direktor naklade Washington Posta.

Joe Biden je rekao da je upozorio saudijskog prijestolonasljednika da će "odgovoriti" u slučaju novog napada na disidente, smjerajući na "sramotno" ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

- Dao sam mu do znanja da će, ako se ovako nešto opet dogodi, dobiti odgovor, i više od toga, rekao je pred novinarima u Džedi, dodajući da je o tome razgovarao s MBS-om kojeg Washington optužuje da je naredio ubojstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!