Američki i izraelski čelnik odlučni da se Iran ne domogne nuklearnog oružja

14.07.2022.

20:33

Autor: Elizabeta Gojan/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden stigao je na Bliski istok. Prva postaja - Izrael. No, oči cijelog svijeta uprte su prema sljedećoj dionici njegove turneje - Saudijskoj Arabiji.

Joe Biden možda bi više volio da nije ovog tjedna u posjetu Bliskom istoku. Agenda mu je ionako prepuna. Još gore, njegovi prethodni posjeti uvijek turbulentnoj regiji, kao američkog potpredsjednika - pokazali su granice američke moći.

U Jeruzalemu se ponovno suočio s problemom iranskog nuklearnog programa, koji Izrael drži svojom najvećom prijetnjom. Zato svojim domaćinima obećaje - SAD su "spremne upotrijebiti sve elemente svoje nacionalne moći" kako bi spriječile Iran da postane nuklearnom silom. Potvrđeno je to i potpisivanjem strateškog dokumenta o suradnji dviju država.

- Riječi ih neće zaustaviti. Diplomacija ih neće zaustaviti. Jedina stvar koja će zaustaviti Iran je spoznaja da će, nastave li razvijati svoj nuklearni program, slobodni svijet upotrijebiti silu, rekao je Yair Lapid, premijer Države Izrael.

- Što se tiče Irana i uvjeravanja Saudijaca i drugih, mi zaista mislimo što govorimo. Oni imaju priliku prihvatiti ovaj sporazum i prestati s time. Ne učine li to, potpuno sam jasno dao do znanja da nećemo, dopustite da ponovim, nećemo dopustiti Iranu nabavu nuklearnog oružja, naglasio je Biden.

SAD i Izrael dugo optužuju Iran za državno sponzorirani terorizam na Bliskom istoku i šire, iako se u Teheranu zaklinju na miroljubivost. No, činjenica je kako Iran osigurava financiranje, obuku i oružje moćnom libanonskom pokretu Hezbollah, te palestinskim skupinama Hamas i Islamski džihad u Pojasu Gaze.

Američki predsjednik će, kada se sutra sastane s palestinskim kolegom Mahmoudom Abassom, naravno, još jednom pozvati na uspostavu neovisne palestinske države uz Izrael - takozvano dvodržavno rješenje. No, unaprijed zna da će taj cilj biti daleko od ostvarivanja, kao i prije njegova dolaska.

Deseci izraelskih i palestinskih žena, zajedno ga, pozivaju da postigne politički sporazum između Izraelaca i Palestinaca. Na ulicama Betlehema dočekuju ga natpisi s porukom - "Gospodine predsjedniče, ovo je apartheid".

- Zapravo, mi Palestinci izgubili smo svako povjerenje u Sjedinjene Države. SAD imaju i daju puno praznih obećanja, znamo da ih nikada nisu ispoštovale, niti će razmišljati o Palestini. Djelomično su pristrani prema Izraelu, rekao je Yahya Saleh, palestinski politički analitičar.

Na virtualnom summitu čelnika SAD-a, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indije, Abu Dhabi je obećao 2 milijarde dolara pomoći za razvoj niza "parkova hrane" u Indiji - kako bi se riješile nesigurnosti oko hrane u Južnoj Aziji i na Bliskom istoku.

- Nadam se i da će naš kvartet biti uzor onima koji žele mir, istaknuo je šeik Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U Saudijskoj Arabiji predsjednik Biden će se pridružiti summitu čelnika Zaljeva, zajedno s liderima Jordana, Egipta i Iraka. Pokušat će pridobiti Rijad za daljnje približavanje Izraelu. Nije vjerojatno da će ta kraljevina, po uzoru na druge države, u kratkom roku potpisati tzv. "Abrahamov sporazum", koji predviđa sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa židovskom državom.

Joe Biden bit će prvi američki predsjednik koji će iz Izraela izravno doletjeti u saudijsku Jeddah, što se smatra malim, ali značajnim znakom sve većeg prihvaćanja Izraela nakon desetljeća bojkota u znak solidarnosti s Palestincima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!