07:44 / 01.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Kibernetički napad na NATO članicu mogao bi pokrenuti klauzulu o kolektivnoj obrani

Kibernetički napad

Kibernetički napad

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kibernetički napad na državu članicu NATO-a mogao bi pokrenuti članak 5, klauzulu o kolektivnoj obrani, rekao je dužnosnik NATO-a u ponedjeljak.

Vojni savez je godinama jasno davao do znanja da bi ozbiljan kibernetički napad mogao potaknuti klauzulu, no takav je scenarij do sada bio uglavnom hipotetski.

- Saveznici također priznaju da bi se utjecaj značajnih zlonamjernih kumulativnih kibernetičkih aktivnosti, u određenim okolnostima, mogao smatrati oružanim napadom, rekao je dužnosnik Reutersu.

- Nećemo spekulirati o tome koliko bi kibernetički napad trebao biti ozbiljan da bi se pokrenuo kolektivni odgovor. Svaki odgovor mogao bi uključivati diplomatske i ekonomske sankcije, kibernetičke mjere ili čak konvencionalne snage, ovisno o prirodi napada, rekao je dužnosnik.

Je li kibernetički napad dosegao dovoljno visok prag da bi pokrenuo članak 5 bila bi "politička odluka koju moraju donijeti NATO saveznici", dodali su.

Britanija i Sjedinjene Države upozorile su na potencijalne kibernetičke napade na Ukrajinu koji bi mogli imati međunarodne posljedice ako bi se, na primjer, zlonamjerni softver dizajniran za ciljanje mreža u Ukrajini počeo širiti drugdje.

Predsjednik Obavještajnog odbora američkog Senata Mark Warner rekao je da ne postoje jasne smjernice o tome kako bi NATO (Sjevernoatlantski savez) trebao odgovoriti, ako se takav napad dogodi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!