Kijev optužio Rusiju za ilegalno usvajanje ukrajinske djece

23.08.2022.

17:41

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Milan Sabic / Pixsell

Ukrajina je optužila Moskvu da organizira ilegalno usvajanje velikog broja ukrajinske djece koju se dovodi u Rusiju s okupiranog područja.

- Rusija nastavlja otimati djecu s ukrajinskog teritorija i organizirati njihovo nezakonito usvajanje u ruskim obiteljima, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

- Više od 1000 djece iz Mariupolja, lučkog grada na jugoistoku Ukrajine koji je zauzela ruska vojska, ilegalno je predano strancima u Tjumenju, Irkutsku, Kemerovu i u Altajskom kraju u Sibiru, navodi ministarstvo pozivajući se na informacije koje su objavile vlasti u Krasnodaru, gradu na jugozapadu Rusije, nedaleko od Ukrajine. Uz to, više od 300 ukrajinske djece smješteno je u "specijalne ustanove" u Krasnodaru, dodaje se.

Ovakvi postupci Rusije su "teška povreda Ženevske konvencije" o zaštiti civila u ratu i UN-ove konvencije o dječjim pravima, upozorava ministarstvo.

- Sva ukrajinska djeca koja su nezakonito dovedena na ruski teritorij moraju se vratiti roditeljima ili zakonskim skrbnicima, ističe se.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Kijev optužuje Moskvu da prisiljava Ukrajince, napose djecu, da s područja pod ruskom okupacijom odlaze u Rusiju, a ne u druge dijelove Ukrajine, što ukrajinske vlasti uspoređuju s "deportacijama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!