17:52 / 19.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Kijev pozvao Kinu da osudi rusko barbarstvo u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Stringer / REUTERS

Ukrajinsko predsjedništvo u subotu je pozvalo Kinu da se pridruži Zapadu i da "osudi rusko barbarstvo", s obzirom na to da Peking do sada nikad nije službeno kritizirao ruski napad na Ukrajinu.

- Kina može biti važan dio globalnoga sigurnosnog sustava donese li ispravnu odluku, a to znači da podrži koaliciju civiliziranih zemalja i osudi rusko barbarstvo, tvitao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjedništva i jedan od sudionika pregovora s Rusijom.

Ukrajina i Sjedinjene Države zabrinute su zbog moguće vojne pomoći Kine Rusiji ili zbog mogućnosti da Peking pomogne Moskvi u zaobilaženju sankcija što ih je uveo Zapad.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je gotovo dva sata putem videokonferencije razgovarao sa svojim kineskim kolegom Xijem Jinpingom, najviše o ratu u Ukrajini.

Biden je "iznio kakvi bi mogli biti efekti i posljedice pruži li Kina materijalnu potporu Rusiji dok ona brutalno napada ukrajinske gradove i civile", priopćila je Bijela kuća, ne precizirajući kakvoj bi odmazdi Kina u ovom slučaju bila izložena.

Dugo očekivani susret dvojice šefova država nije nagovijestio značajniju promjenu u stavu Sjedinjenih Država ili Kine.

Xi Jinping je i ovaj put bio dvosmislen, kazavši u petak da vojni sukobi nisu "ni u čijem interesu" te je istaknuo da "ukrajinska kriza nije nešto što smo željeli", po izvješću kineske televizije.

Xi i Putin razgovarali su prošli mjesec na Olimpijskim igrama u Pekingu, neposredno prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!