Baković: Kina sjedi na svom stolcu, ali između dvije vatre

18.03.2022.

07:39

Autor: T.D./U mreži Prvog/HRT

Zorana Baković

Zorana Baković

Foto: U mreži Prvog / HRT

Dugogodišnja dopisnica Dela iz Pekinga Zorana Baković i predavač na Pekinškom sveučilištu Zvonimir Stopić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i komentirali kinesku poziciju u međunarodnim odnosima.

Na pitanje s kojim se dilemama suočava Kina i zašto nije izrazila stav hoće li se prikloniti Ukrajini ili Rusiji, Zorana Baković je rekla kako Kina ne može stopostotno stajati ni na jednoj strani, na strani Rusije ni Zapada.  

- Kina mora imati svoju politiku i na tome inzistira. Bliskost kineskog predsjednika i ruskog predsjednika potekla je iz nezadovoljstva obje zemlje načinom na koji ih je već dugo godina tretirao Zapad. Jedan od velikih faktora zašto Kina ne može otvoreno izaći ni na jednu stranu jest kineski najveći problem, a to je Tajvan. Kina to pitanje nije riješila, a ono je ključno pitanje u odnosima Kine i Amerike te drugih azijskih zemalja, rekla je Zorana Baković u uvodu.

Baković: Kina cijelu ovu situaciju počinje koristiti kao jednu od svojih karata u pregovorima s SAD-om

Dodala je kako Kina cijelu ovu situaciju počinje koristiti kao jednu od svojih karata u pregovorima s SAD-om.

- Kina pokušava zbog situacije u Ukrajini dobiti neku vrstu garancije da se vojna intervencija s američke strane neće dogoditi, ako Kina krene rješavati svoj problem s Tajvanom, rekla je. 

Zvonimir Stopić je rekao kako se Kina nalazi u poziciji "pola-pola" kad je u pitanju Rusija.

- Na Zapadu smo naučili gledati Kinu i Rusiju na istom polu, ali oni na taj način nisu povezani. Oni imaju velikih problema koji sežu od početka 20. stoljeća. Kineska partija je imala neugodnu povijest sa Sovjetskim Savezom. Imaju dosta problema u Sibiru gdje se dosta Kineza naseljava u tom prostoru, što je dosad Putin dopuštao. Svi njihovi problemi stavljeni su na čekanju zbog SAD-a. Sve što se u zadnjih deset godina događalo, guralo je Rusiju i Kinu da one budu bliže nego što bi one trebale biti. Sve što se događa među državama u Aziji, to je sve jedna zapetljana igra koja se vrlo lako može izbaciti iz balansa, rekao je.

Smatra kako guranje Kine prema Rusiji od strane Zapada, gdje se te dvije zemlje gleda kao da su čvrsti saveznici, definitivno ne stoji.

- Kina će tu svakako tražiti nekakav balans. Ima neke stvari koje mora prema Rusiji izvršiti, ali to sigurno neće ići u nekom smislu partnerstva ili savezništva jer to ni Kini ne bi odgovaralo, dodao je.

Ekonomski interesi

Baković je rekla kako su ekonomski interesi ogromni zbog straha od sankcija koliko bi to usporilo rast kineskog gospodarstva od posljedica pandemije. 

- Unutar svih sankcija prema Rusiji, ima nekoliko naznaka da bi Kina mogla bez izravnih posljedica pomoći Rusiji, a to ne čini. Kina nije ništa učinila da otkupi dio rubalja od Ruske Federacije te da im na bilo koji način pomogne. Kina se ne ponaša samo pasivno, kao netko tko prihvaća sankcije prema Rusiji, nego ih i sama provodi bez obzira na to što je načelno protiv sankcija. Kina iz povijesnih lekcija smatra kako sankcije nikad nisu vodile rješenju, rekla je Baković.

Stopić: Kini nikakav vid globalnog rata ne odgovara

Stopić je naglasio kako Kini nikakav vid globalnog rata ne odgovara.

- Oni žele da mir što duže traje i to se sad sve poremetilo. Kini rat ne odgovara pogotovo gdje se nju testira i "gura" i gdje mora svoj fokus mijenjati sa svoje unutrašnje politike na vanjsku politiku te birati strane. Kina sjedi na svom stolcu, a poanta je da Kina svoj stolac učvrsti u čitavoj ovoj situaciji, istaknuo je.

Baković se nadovezala i rekla kako Kina sjedi na svom stolcu, ali između dvije vatre.

- Danas će se vidjeti koliko je diplomatsko umijeće predsjednika SAD-a Joea Bidena gdje bi možda Kini mogao omogućiti da stane na stranu mira, skorašnjim završetkom rata gdje Kina definitivno može biti najbitniji ključ. Što će se dublje svijet dijeliti i ova situacija dulje trajati, što će se zahtjevi prema faktorima okončanja rata budu pojačavali, Kina će morati stupiti u neku akciju. Morat će postati dio nekih pregovora i posredovanja pri čemu Kina ne želi biti glavni pregovarač. Kini to u skorašnjoj povijesti nije išlo pretjerano dobro. Nije bila u stanju u pregovorima sa Sjevernom Korejom isposlovati bitne rezultate, rekla je.  

"Sankcije prema Kini imale bi kontraefekt na SAD"

Stopić je istaknuo kako odnos između SAD-a i Kine definitivno nije dobar.

- Cijeli koncept razgovora nije dobar. Bidenove izjave po pitanju Kine bile su žestoke. Sankcije prema Kini imale bi kontraefekt na SAD. Do situacije u Ukrajini, Kina je bila glavni neprijatelj SAD-a. Mediji nikad nisu više pisali o Kini koliko u zadnje četiri godine. Kina ima neugodan pregovarački stav s SAD-om, rekao je.

Baković je naglasila kako Kina radi svoju povijest i smatra kako tu povijest kreira.

- Kina je nakon raspada Sovjetskog Saveza smatrala da je na višem stupnju razvoja nego Rusija. Nije slučajno da je SAD ocijenio Kinu kao najopasnijeg rivala. Rusija jest vojna sila, ali sada su pokazali da je to čak upitno. Kina nije samo vojna sila, ona je ogromna vojna sila, ali ona je i gospodarska sila te tehnološka sila. Nema područja na globalnoj razini na kojem Kina nije ozbiljan igrač, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!