Kim Jong Un i Vladimir Putin razmijenili pisma međusobne podrške

15.08.2023.

07:44

Autor: Hina/HRT

Kim i Putin razmijenili pisma međusobne podrške

Kim i Putin razmijenili pisma međusobne podrške

Foto: North Korea's Korean Central News Agency / Reuters

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su razmijenili pisma obećavajući da će razviti svoje veze u onome što je Kim nazvao "dugotrajnim strateškim odnosom", objavio je državni medij Pjongjanga KCNA.

Pisma obilježavaju 78. godišnjicu oslobođenja Koreje od japanske kolonijalne vladavine 1910. - 1945., koja se također slavi kao državni praznik u Južnoj Koreji.


U svom pismu Putinu, Kim je rekao da je prijateljstvo dviju zemalja iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom i da sada "u potpunosti pokazuju svoju nepobjedivost i moć u borbi za slamanje samovoljne prakse i hegemonije imperijalista", rekla je KCNA.


"Čvrsto sam uvjeren da će se prijateljstvo i solidarnost dalje razvijati u dugogodišnji strateški odnos u skladu sa zahtjevima novog doba", navodi Kim u pismu Kim.


"Dvije će zemlje uvijek izlaziti kao pobjednice, snažno podržavajući i surađujući jedna s drugom u tijeku postizanja zajedničkog cilja i cilja", dodao je Kim.


Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju za opskrbu Rusije oružjem za njezin rat u Ukrajini, uključujući topničke granate, prijenosne bacače raketa i projektile. Pjongjang i Moskva su zanijekali bilo kakve transakcije oružjem.


Prošlog mjeseca, ruski ministar obrane stajao je rame uz rame s Kimom dok su na vojnoj paradi u Pjongjangu pregledavali najnovije sjevernokorejske nuklearne rakete i jurišne bespilotne letjelice.


Putin je u svojoj poruci Kimu također obećao jačanje bilateralnih veza.


"Siguran sam da ćemo ojačati bilateralnu suradnju na svim poljima za dobrobit dvaju naroda i čvrstu stabilnost i sigurnost Korejskog poluotoka i cijele sjeveroistočne Azije", rekao je Putin, a prenosi KCNA.


Čelnici Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana trebali bi razgovarati o sigurnosnoj suradnji oko Sjeverne Koreje, Ukrajine i drugim pitanjima na trilateralnom summitu 18. kolovoza u Camp Davidu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!