Kina otvara granice, ukida karantenu za dolazne putnike

08.01.2023.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Kina

Kina

Foto: Tyrone Siu / Reuters

Kina otvara granice - ukida obveznu karantenu za putnike koji ulaze u zemlju. Bio je to posljednji stup politike nulte stope COVID-a koja je tamošnje stanovnike štitila od virusa, ali i odvojila od ostatka svijeta. Istodobno sve više država zahtijeva od posjetitelja iz Kine da se testiraju.

video thumb

Zemlja s najstrožim protuepidemijskim režimom nakon tri se godine otvorila svijetu. Na aerodromu u Pekingu emotivni susreti i zagrljaji.

- Ne mogu dočekati, prošle su tri godine i više nemamo vremena za gubljenje. Granica je napokon otvorena, kaže Yip, stanovnik Hong Konga.

- Naša kći došla je jer više nema karantene. Oduševljeni smo što je Kina ukinula tu mjeru. Ovo je prvi dan da ljudi mogu jednostavno sjesti u avion i doći kući, kaže John, profesor na Sveučilištu u Pekingu.

Granice su otvorene s početkom proljetnog festivala prije početka kineske nove godine. Mnogi to razdoblje od 40 dana nazivaju najvećom godišnjom migracijom na svijetu. Očekuju se oko 2 milijarde putovanja unutar zemlje. Pristižu i putnici iz Hong Konga.

- Bio sam u karanteni već šest puta u više gradova u Kini. Peking je bio pod strogim režimom, pa mislim da je ovo otvaranje dobar znak. Drago mi je što se Peking otvorio i prema Hong Kongu i prema ostatku svijeta, akže Ivan Tang, stanovnik Hong Konga.

Ulagači se nadaju da će ponovno otvaranje zemlje napokon oživiti kinesko gospodarstvo. Ali nagli zaokret, ukidanje nulte politike covida, donio je zemlji nenadani val zaraze. Zbog toga Sjedinjene Države i brojne europske zemlje od posjetitelja iz Kine traže da se testiraju. Međunarodna zajednica strahuje da Kina ne objavljuje stvarne brojeve kada je riječ o covidu. Peking najavljuje pojačan nadzor i istraživanje virusa, te cijepljenje starijih.

- Pratit će se mutacije virusa, prijavljivati pojedinačni slučajevi, testirat ćemo gradsku kanalizaciju i kontrolirati neobjašnjive upale pluća. Prilagodit ćemo strategiju testiranja. Ona više neće biti masovna, a stanovnici se mogu testirati po vlastitoj želji u slučaju potrebe, kaže Lei Zhenglong, Nacionalna uprava za prevenciju i kontrolu bolesti.

U Sjedinjenim Državama širi se nova podvarijanta koronavirusa Kraken. Epidemiolozi upozoravaju da se novi soj ubrzano širi, čak i među cijepljenima i onima koji su COVID već preboljeli. Ali Agencija Euopske unije za kontrolu bolesti ističe da Europa ima dovoljno vremena za pripremu u slučaju velike eskalacije zaraze. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!