Kina optužila SAD da potiče napetosti u vezi s Ukrajinom

17.02.2022.

21:26

Autor: Hina/HRT

Zhang Jun

Zhang Jun

Foto: Carlo Allegri / REUTERS

Kina je u četvrtak optužila Sjedinjene Države, ne imenujući ih, da potiču napetost u vezi s Ukrajinom za koju je, po ocjeni Pekinga, odgovorno širenje NATO-a "koje je protivno našem vremenu", na sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti.

- Kina misli da sve zainteresirane strane trebaju dopustiti da razum prevlada i da teže političkom rješenju suzdržavajući se od bilo kakvog postupka koji bi mogao povećati napetost i zaoštriti krizu, rekao je kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun.


- Ništa se ne događa bez razloga. Širenje NATO-a je pitanje koje se ne može izbjeći dok u Ukrajini vlada napetost. Neprestano širenje Saveza nakon hladnog rata protivno je našem vremenu i očuvanju zajedničke sigurnosti, dodao je kineski diplomat.


- Regionalna sigurnost ne može se jamčiti širenjem vojnog bloka. To vrijedi za Europu i za druge dijelove svijeta, dodao je Zhang Jun.


Ne spominjući izrijekom SAD, diplomat je istaknuo da u svijetu ima "zemlja koja se ne želi odreći hladnoratovskog načina razmišljanja, koja jedno govori, a drugo radi kako bi ostvarila vojnu nadmoć".


To se osobito vidi, rekao je, "na području Azije i Pacifika, gdje se stvaraju omanji trilateralni krugovi koji žele poticati sukobe".


SAD je nedavno zaključio dogovor s Australijom i s Velikom Britanijom u toj regiji.


- Time se samo želi stvarati smutnja u azijsko-pacifičkoj regiji, što ugrožava regionalnu stabilnosti na štetu tamošnjih zemalja, ocijenio je kineski veleposlanik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!