19:33 / 17.02.2022.

Autor: Zdenka Kardum/Jasna Paro/Dnevnik/HRT

Stanje sve napetije: Britanci objavili kartu mogućeg ruskog napada

Ukrajina

Ukrajina

Foto: General Staff of the Ukrainian Armed Forces / Reuters

Kriza na istoku Europe ne pomiče se s mrtve točke. Iako je Rusija objavila da je povukla prvi potez i činilo se da je počelo smirivanje krize - stanje je sve napetije jer Rusiji nitko ne vjeruje. Objave da povlači dio vojnika, Zapad na čelu sa SAD-om smatra lažnima i tvrdi da umjesto povlačenja Rusija dovodi sve više vojnika i to sve bliže granici. U atmosferi sveopćeg nepovjerenja smirivanju situacije ne pomažu međusobna optuživanja proruskih separatista i Ukrajine za granatiranje i prekid primirja.

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru kartu koja prikazuje ono za što vjeruju da bi mogao biti plan ruske invazije na Ukrajinu, odnosno kako bi mogao izgledati tijek operacije. Velika Britanija, SAD i NATO, naime, i dalje upozoravaju da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu "u narednim danima".

Stanje na istoku Europe tema summita u Bruxellesu

Tema stanja na istoku Europe nije se mogla izbjeći ni na sastanku na vrhu Europske i Afričke unije u Bruxellesu, zbog čega je organiziran izvanredni kratki summit unutar summita, javila je Jasna Paro večeras iz Bruxellesa u središnji HTV-ov Dnevnik. Svi su lideri izrazili najdublju zabrinutost stanjem na istoku Ukrajine, ali i duž ukrajinske kopnene i morske granice. 


Europski čelnici nastoje organizirati izravni, licem u lice sastanak ukrajinskog i ruskog predsjednika. Većina lidera smatra da je u stanju visoke napetosti nužno održati dijalog te da treba upotrijebiti sva diplomatska sredstva, sve alate i formate kako bi se izbjeglo ono najgore. Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je da treba biti krajnje oprezan jer informacije s terena govore da opasnost od otvorenog sukoba raste. Bilo je govora i o sankcijama za Rusiju, ali nijedan od lidera o tome nije htio jako puno govoriti.

Zveckanje oružja

Oružani incidenti, međusobne optužbe, zveckanje oružja na istoku Ukrajine. Ukrajinska je vojska optužila separatiste u Donbasu za granatiranje zgrade dječjeg vrtića u Luhansku. 


- Pod vatrom je bilo nekoliko sela u području Donbasa. Danas do 15 sati zabilježena su 42 napada, rekao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.


Moskva tvrdi: Ukrajina provocira, a stanje u Donbasu eskalira.


- Pretjerana koncentracija ukrajinskih snaga u blizini crte razgraničenja može predstavljati opasnost. Provokacije traju, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.


Kijev Kremlju ne vjeruje kada je u pitanju povlačenje ruskih snaga i naoružanja.


- Ne vidimo znatnije kretanje ruskih snaga, stoga ne mogu potvrditi da se zaista povlače. Sve je jednako kao i prije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg po tko zna koji put ponovio je da deeskalacije stanja nema na vidiku.


- Nismo vidjeli nikakav znak deeskalacije. Zabrinuti smo da Rusija pokušava inscenirati izgovor za oružani napad na Ukrajinu, rekao je Stoltenberg.


Ni Sjedinjene Države ne vjeruju u ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom. Sumnjaju da je Moskva čak povećala njihov broj za sedam tisuća te da se opskrbljuje zalihama krvi. 


- Vidimo neke od tih trupa kako se približavaju ukrajinskoj granici, vidimo više borbenih i zrakoplova potpore, vidimo kako jačaju spremnost u Crnom moru, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin.


London Moskvi poručuje da je Ukrajina na putu prema članstvu u NATO-u. 


- Odgovor Saveza na zahtjeve Kremlja za pisanim jamstvima bio je da nismo spremni na kompromise kada su u pitanju naše vrijednosti i politika otvorenih vrata, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.


Diplomatska je ofenziva nastavljena. U posjet Kremlju doputovao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio


- Što se tiče napetosti na granici s Ukrajinom, Italija se obvezala da će biti na čelu traženja diplomatskog rješenja za ovu krizu, rekao je Di Maio.


- Naša je vojska bila uredno raspoređena na našem vlastitom teritoriju, održala je vojne vježbe, natovarila naoružanje na vlakove i počela odlaziti. No histerija se nastavlja. Upravo to potiče eskalaciju, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.


Velike vojne vježbe bjeloruske i ruske vojske u Bjelorusiji i velika demonstracija moći Moskve. Iz Minska se oglasio bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko.


- O tome kada će se ruska vojska povući - odlučit ćemo Putin i ja na sutrašnjem susretu. Ako kažemo sutra, bit će to sutra, ako kažemo za mjesec dana - bit će tako, rekao je Lukašenko.

 

Zapad strahuje da Vladimir Putin nije odustao od invazije na Ukrajinu. Amerika je zabrinuta zbog pokretanja ruskih vojnih snaga. Šef Bijele kuće izjavio je da bi se ruski napad mogao dogoditi u idućih nekoliko dana. Dodao je, pak, da vrata za diplomatsko rješenje - ostaju otvorena.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!