Kina mijenja smjer? Obećava pomoć Ukrajini, Lavrov se vratio s pola puta prema Pekingu...

17.03.2022.

19:40

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: REUTERS / Maxim Shemetov/Pool

Američki predsjednik Joe Biden otišao je najdalje do sada u osudi ruske agresije na Ukrajinu nazvavši Vladimira Putina - ratnim zločincem! Istodobno, Kina, koja je izbjegavala osuditi ruski napad na Ukrajinu, čini se da mijenja smjer. Kina obećava pomoć Ukrajini, a zrakoplov s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom vratio se u Moskvu s pola puta prema Pekingu gdje je Lavrov imao dogovorene susrete s kineskim dužnosnicima. Za sutra je dogovoren i telefonski razgovor kineskog i američkog predsjednika... 

Dok blizu Lavova pripadnici ukrajinske Teritorijalne obrane treniraju spremni na najgori scenarij, u razgovoru s guvernerom Lavovske oblasti kineski ambasador u Ukrajini poručuje da službeni Peking nikad neće napasti njegovu zemlju. Obećava odgovorno kinesko ponašanje, ekonomsku pomoć razorenoj Ukrajini. I ne zaboravlja naglasiti - Kina je uvijek zagovarala suverenitet i teritorijalnu cjelovitost svake članice UN-a.


- Američki državni tajnik lažno je optužio Kinu da je na krivoj strani povijesti. Tvrdnjama koje dolaze iz SAD-a kleveće se i blati Kina, što potpuno razotkriva američki hladnoratovski mentalitet i želju za konfrontacijom. Takve tvrdnje ne pomažu u rješavanju problema, Kina se tomu odlučno protivi, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog MVP-a.


U verbalnom ratu preostalog dvojca, koji definira obrise novog, multipolarnog svijeta prijeđen je Rubikon... Na pitanje bi li nazvao Putina ratnim kriminalcem, američki predsjednik Joe Biden odgovara:


- On je ratni zločinac.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov uzvraća: "Takve Bidenove izjave apsolutno su nedopustive, neprihvatljive, neoprostive". 


- I što je najvažnije, šef države koja već dugi niz godina bombardira ljude diljem svijeta nema pravo davati takve izjave. Riječ je o državi koja je besmisleno bacala atomske bombe na zemlju koja je već bila poražena u ratu, mislim pritom na Hiroshimu i Nagasaki, rekao je Peskov.

Zelenski se oštro obratio Bundestagu


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas i Bundestagu. Prilično oštro, predbacivši Njemačkoj inzistiranje na Sjevernom toku 2 i ekonomskim vezama s Putinovim režimom. Pozvao je na jače njemačke sankcije Rusiji. Zahvalio je na pomoći Berlina, ali nije propustio naglasiti kako je došla prekasno da zaustavi rat. 


- Opet ste iza zida, ne berlinskoga, nego zida usred Europe, koji dijeli slobodu od zatočeništva i raste sa svakom bombom bačenom na Ukrajinu, kao i sa svakom odlukom koja nije donesena uime očuvanja mira, ali može pomoći. Bivši američki predsjednik Reagan jednom je u Berlinu rekao - Srušite ovaj zid. Sada vam poručujem: Kancelaru Scholz, srušite taj zid. Dajte Njemačkoj vodstvo koje zaslužuje i koje će buduće generacije učiniti ponosnima. Pomozite nam, pomozite miru. Pomozite svakom Ukrajincu. Zaustavite rat, pomozite nama da ga zaustavimo, rekao je Zelenski.


- Nastavljamo s potporom hrabrim Ukrajincima koji brane svoju zemlju i opiru se ruskoj agresiji. Činimo to primjenom sankcija te kontinuiranim slanjem humanitarne, ali i vojne pomoći. Kad je riječ o tome, Njemačka pridonosi i tako će i nastaviti. Ali treba jasno i glasno reći - NATO u ovom ratu neće vojno intervenirati, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.


Prvi čovjek Kremlja za to vrijeme optužuje Zapad da u stvaranju građanskih nemira u Rusiji iskorištava petokolonaše, koje će, kaže, ispljunuti kao komarce koji su im slučajno uletjeli u usta, te da će rusko društvo nakon samopročišćavanja ojačati. Za oligarhe koji žive na Zapadu tvrdi da ne razumiju svakodnevicu ruskog čovjeka, te da se osjećaju pripadnicima više rase.


- Sigurno možemo promijeniti stanje u Rusiji, ali pitanje je kada. Doživi li Putin nedvojbeno jasan poraz, preostaje mu dvije godine na mjestu predsjednika. Tada vrlo skoro možemo očekivati krvavi razvoj događaja, tomu nas uči ruska povijest. Ako Putin, međutim, pokaže ruskom društvu da je pobijedio u Ukrajini, tada možemo očekivati početak svjetskog rata, nakon što napadne jednu od članica NATO-a, rekao je protjerani ruski oligarh Mihail Hodorovski.


Iz OECD-a poručuju inače da će rat u Ukrajini smanjiti globalni rast ove godine za više od jedan posto. I povećati inflaciju za dva i pol posto, s obzirom na to da rast troškova energije i hrane utječe na svjetsko gospodarstvo.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!