13:47 / 09.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Kina nudi cjepivo protiv COVID-a istočnoj i srednjoj Europi

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Kina je na virtualnom summitu inicijative Kina+17 ponudila doze cjepiva protiv COVID-a zemljama srednje i istočne Europe te pozvala na jačanje suradnje.


Kina je spremna na suradnju kada je riječ o cjepivu, kazao je predsjednik Xi Jinping na videokonferenciji s čelnicima 17 zemalja srednje i istočne Europe, izvijestila je kineska novinska agenciju Xinhua.

Xi je podsjetio da je Srbija već primila milijun doza cjepiva koje proizvodi kineska tvrtka te da je Mađarska također potpisala sporazum s kineskim proizvođačem.

Kina će, kako je rekao čelnik države Xi Jinping, razmotriti slične mogućnosti s ostalim zemljama regije. Ključ trajnog odnosa Kine i zemalja regije je u otvorenosti i sudjelovanju, smatra Xi.

Peking je posljednjih godina investirao milijarde eura u infrastrukturne projekte u južnoj i istočnoj Europi, što je naišlo na kritike Europske unije. Bruxelles, piše agencija dpa, u tome vidi pokušaj širenja kineskog utjecaja i podjele Europe.

Pemijer Andrej Plenković na summitu, čije je održavanje uživo odgođeno zbog pandemije, rekao je da je Kina+17 "jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije" te je komplementarna Europskoj uniji.

Posljednji sastanak na vrhu inicijative, osnovane 2012. s ciljem jačanja kineskih investicija u Europi, održan je 2019. u Dubrovniku, a tada joj se pridružila i Grčka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!